Când vine vorba de Uniunea Europeană, părerile sunt împărțite. Mulți cred că statul a acceptat orbește reguli, obligații aberante, când acestea erau de fapt doar recomandări, a îngropat tradiții pentru a ne „alinia” normelor UE, a anulat mare parte din identitatea noastră ca popor, când alte state membre, mai verticale, au luat poziție și au refuzat să accepte chiar orice vine de la europeni. Statul are și el păreri împărțite când vine vreo directivă sau recomandare de la UE. Dacă este în interesul statului, atunci nu e nicio problemă ca un popor întreg să fie sacrificat, iar atunci argumentul incontestabil e că „așa cere UE”. Dar dacă UE protejează un interes particular, al unei categorii (persoane cu handicap, defavorizate, elevi, deținuți), atunci se găsesc mii de motive pentru a ocoli acea recomandare. Românii au fost nevoiți, în ultimii ani, să îmbrățișeze măsuri mai mult sau mai puțin aberante, unele hilare, altele costisitoare și cu efecte negative despre care nu am fost informați la timp. Pentru că așa recomandă UE!
De exemplu, statul a arătat compasiune, a fost înduioșător de receptiv și a adoptat tehnicile europene de sacrificare a porcilor, astfel încât animalele să nu fie stresate și să nu sufere în ultimele clipe de existență. În schimb, ignoră drepturile deținuților care au parte în arest de tratamente și condiții mai rele decât ale animalelor, că – vorba aia – nu degeaba sunt acolo și dacă au fost condamnați înseamnă că nu mai valorează nici cât un porc pregătit pentru tăiat. Un deținut bolnav de cancer a murit recent pentru că nu a avut parte de tratamente adecvate afecțiunii. O instanță a considerat că nu merită să mai trăiască unu-doi-cinci ani în plus sau poate mai mult și l-a lăsat să se chinuiască în pușcărie, ignorând o expertiză medicală clară și o lege la fel de clară care permite suspendarea temporară a executării pedepsei. Cinic vorbind, de cancer se moare, în general. Probabil așa au gândit și acei magistrați. Copiii închiși în Penitenciarul pentru Minori de la Târgu Ocna, și cu siguranță cazul nu e singular, nu au primit fructe de luni bune! Cât de discreționar se aplică directivele și recomandările UE o dovedește cazul unei bolnave de cancer care a fost la un pas de a câștiga procesul deschis împotriva Casei de Asigurări de Sănătate Bacău. Dintr-un exces de zel sau poate chiar bună credință, o instanță s-a hazardat, fără să întrebe întâi „mai sus”, să ceară recomandări de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. După ce magistrații europeni i-au dat dreptate bolnavei, au început să sune și telefoanele de „sus”, iar instanța a fost nevoită să arunce pe geam recomandarea europenilor și să pună mai presus de drepturile bolnavei interesul statului, bugetul statului – gaura neagră care a înghițit banii asiguraților. Înainte de publicarea articolului, am primit și sfaturi „prietenești” de a nu face valuri, semn că treaba-i groasă. Să sesizezi o instanță europeană și apoi să te faci că plouă? Cred și eu că ar fi de preferat să nu se afle… Măcar pentru faptul că ai disprețuit munca acelor judecători de la CJUE care s-au deranjat să se uite peste dosar și să transmită răspunsurile la întrebări. Așadar, suntem europeni part-time. Participăm activ să ne achităm de obligații, iar când ne cerem drepturile aflăm că s-a închis prăvălia.
unnu a zis
ue n-a recomandat incalcarea drepturilor fundamentale.
ca un troglodit a luat personal, fara dezbatere publica, sau prin dezbateri falsificate, masuri aberante – e o cu totul alta chestiune.
e aceeasi chestiune cu sustinerea trogloditului de catre coruptii din ue, aia cu adevarat mari de care justitia nu se atinge decat marginal si nesemnificativ.
Tudor a zis
Cei ce voiau sa vada, vedeau inca de pe vremea lui Ceausescu lucruri de-astea, ca vestu-i plin de ipocrizie si jumatati de masura. Credeti ca hotii si plagiatorii „nostri” au inventat roata?
Pentru Romani, lucru nou e ca pot vedea „in direct” cum unii dintre ei se imbogatesc, ilegal si imoral.
P.S.: Exista, oare, o lege de conservare a porcilor? „Porcii de-atunci sunt porci ai-acum.” Totusi, cum orice lege are un domeniu limitat de valabilitate, o fi si asta valabila „pana-ntr-o zi” – cand, Doamne fereste, ne-om trezi iar cu v-un „mustacios” la putere.