Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a finalizat rechizitoriul în dosarul în care sunt cercetați primarul din Horgești, Ionel Țurcan, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, și Ion Cristian Viscreanu, administratorul SC Comnef SRL, pentru complicitate la aceste infracțiuni. Rechizitoriul Parchetului demontează „buna credință” a primarului care a susținut frecvent că a antedatat un contract doar pentru a nu pierde banii de la Guvern și că urma să realizeze lucrările de reabilitare a drumurilor afectate de inundații. În realitate, susțin procurorii, aceste lucrări au fost făcute integral de SC MUV SRL încă din septembrie 2010 și au fost achitate în totalitate. Doi ani mai târziu, primarul Țurcan încheie un contract fictiv cu firma Comnef pentru aceleași lucrări și pe aceleași drumuri, doar pentru a obține ilegal bani de la bugetul de stat, susțin procurorii.
Cătălina CHIFU
La începutul anului trecut, o angajată a Primăriei Horgești a făcut un denunț împotriva primarului Ionel Țurcan prin care sesiza că acesta, împreună cu administratorul Comnef au obținut sume importante de bani de la bugetul de stat în baza unui contract fictiv de lucrări de balastare drumuri comunale. În urma verificărilor, s-a constatat că lucrările de reabilitare a drumurilor calamitate s-au făcut, prin atribuire directă, de către SC MUV SRL Bacău, contractul fiind încheiat în septembrie 2010.
La audierile de la Parchet, fostul viceprimar Ioan Albeiu, Gheorghe Cioroabă, Costel Pătrăușanu și Daniel Prisecaru – membri ai comisiei de recepție – au confirmat că lucrările de balastare au fost realizate integral de MUV în anul 2010. „În afară de mașinile aparținând SC MUV, nicio mașină a vreunei alte societăți nu a transportat balast pe drumurile comunale din Horgești” – a declarat la Parchet fostul viceprimar, Ioan Albeiu.
În același timp, în iunie 2011, când Camera de Conturi a făcut auditul financiar al contului de execuție bugetară pe anul 2010 la Primăria Horgești, s-a constatat că singura firmă care efectuase lucrări de reabilitare a drumurilor comunale afectate de calamități fusese MUV, iar lucrările erau integral achitate. „În perioada mai-iunie 2012, având cunoștință că valoarea arieratelor înregistrate în evidența contabilă a UAT (unitatea administrativ-teritorială, n.r.) Horgești era de aproximativ 200.000 lei, precum și de faptul că unitatea administrativ-teritorială ar fi putut beneficia de suma de 560.000 lei (alocată inițial prin HG nr. 255/3.04.2012), primarului Țurcan Ionel i-a venit ideea de a majora în mod artificial cuantumul arieratelor în scopul obținerii întregii sume de bani. Acesta i-a propus inculpatului Viscreanu Ion Cristian, administratorul SC Comnef, să îl ajute pentru a crea aparența unei obligații de plată a unității administrativ-teritoriale către societatea sus-menționată, în baza căreia aceasta urma să obțină în mod ilicit sume de bani de la bugetul de stat cu titlu de plăți arierate. Inculpatul Țurcan Ionel a hotărât încheierea unui contract de lucrări de reabilitare a drumurilor comunale Horgești ca urmare a inundațiilor ce afectaseră comuna în 2010, cu toate că acestea fuseseră realizate integral de SC MUV”, se arată în rechizitoriu.
Viscreanu a recunoscut toate acuzațiile
„În primăvara anului 2012 am fost abordat de Țurcan Ionel, primar al comunei Horgești, care mi-a propus să îl ajut să obțină niște bani din bugetul local al comunei – a declarat la Parchet Cristian Viscreanu, administratorul Comnef. Acesta mi-a spus că, în urma inundațiilor care au avut loc în vara anului 2010, drumurile comunale din Horgești fuseseră calamitate, impunându-se reabilitarea acestora. Mi-a mai adus la cunoștință că lucrările de reabilitare fuseseră integral efectuate în cursul anului 2010 de către o altă societate. Întrucât era o situație specială, de urgență, nu era necesară efectuarea unei licitații publice, fiind posibilă atribuirea lucrării prin negociere directă, lucru care se întâmplase cu firma care efectuase în fapt lucrările.” Contractul a fost înregistrat retroactiv în Registrul de intrare-ieșire pe anul 2010, după ce o angajată a primăriei a fost pusă să șteargă cu pastă corectoare mențiunea „Anulat” de pe o poziție rămasă liberă. În paralel, în vara lui 2012, și administratorul Comnef, Cristian Viscreanu, și-ar fi pus angajații să întocmească în fals documentația necesară dosarului de achiziții publice, să înregistreze retroactiv contractul de balastare și să emită bonuri de transport care atestau că, în august 2010, utilajele societății au făcut transporturi de sort (produs de balastieră) pe drumurile comunale Horgești.
„La instigarea primarului, bonurile de transport au fost semnate de viceprimarul Albeiu Ioan” – spun procurorii. Albeiu a susținut însă că a crezut că bonurile se referă la contractul de deszăpezire. În baza proceselor verbale de recepție și a situației de lucrări, a fost emisă de către Comnef o factură fiscală în valoarea de 360.156 lei, antedatată cu 2.02.2012, factură semnată de primire de contabila Primăriei Horgești. În martie 2013, Cristian Viscreanu a recunoscut la Parchet toate acuzațiile: „Lucrările de reabilitare a drumurilor comunale Horgești ce au făcut obiectul contractului nu au fost efectuate niciodată de SC Comnef, toată documentația fiind întocmită în fals pentru a-l ajuta pe primarul Țurcan Ionel să obțină bani din bugetul local Horgești.”
Circumstanțe „agravante” pentru primar
La dosarul penal au fost atașate și plângerile unor angajați ai Primăriei Horgești, în august și noiembrie 2013, care au reclamat că primarul Ionel Țurcan, imediat după eliberarea din arest, a încercat să se răzbune pe cei care au dat declarații împotriva sa în dosarul penal. Aceștia au povestit despre mesajele de amenințare transmise de primar, obligarea unei angajate de a lucra singură în vechiul sediu în condiții improprii, fără internet și căldură, despre notele interne pentru presupuse abateri disciplinare, rapoarte nefavorabile și demiterea abuzivă a unor angajați. Astfel, Parchetul ia în calcul, la întocmirea rechizitoriului, și „circumstanțele agravante” și „săvârșirea unor infracțiuni din motive josnice”, cu referire la felul în care s-a răzbunat primarul pe angajați.
Pentru Ziarul de Bacău, Cristian Viscreanu nu a dorit să facă alte declarații legate de trimiterea sa în judecată, iar primarul Ionel Țurcan nu a răspuns la telefon. Avocatul acestuia din urmă, Liviu Ghioc, s-a arătat surprins de noile acuzații din rechizitoriu: „Nu am citit încă rechizitoriul și de aceea nu pot comenta. Însă este prima dată când aud așa ceva, acum aflu varianta aceasta (că lucrările au fost făcute de altă firmă, n.r.). Lucrările nu sunt făcute. Nu știu ce să spun acum, pentru că nu am văzut rechizitoriul. Primarul a recunoscut că a falsificat actele, dar că urma să facă lucrările” – ne-a declarat Liviu Ghioc.
iuliana a zis
IREAL CE CITESC…Nici in filme nu se vede asa ceva!!!Nici o teama de lege si raspundere…
CRISTINA LUCACI a zis
NU A FACUT NICI UN PRIMAR NIMIC AN ACEA COMUNA, NU A FACUT NICI ASTA SI NICI NU VA FACE CEVA PT COMUNA, TOTI SUNT HOTI SI ASI FAC AVERE PE SPATELE PROSTILOR. NU PUTEM MERGE SA NE BUCURAM DE SATUL NOSTRU PT CA PRIMARII SUNT HOTI CU DIPLOME SI NU FAC NIMIC PT A ATRAGE TINERETUL AN SAT. ASTA E IDEIA MEA………….
Miranda a zis
Doamne…..astia intrec orice limita de hotie! Si asta mai e primar?
Lica a zis
….haha….asa va trebe voua horgestenilor…lasa sa va fure pana nu mai poate si sa ne dea noua aici la sohodor la fratii lui ca suntem multi si votam …inca o data sa iasa primar