În cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău a fost înființată, din ianuarie 2014, o nouă secție de diagnostic de laborator, respectiv biologie moleculară, prin tehnica reacției de polimerizare în lanț a ADN (acid dezoxiribonucleic), cu citire în timp real.
Secția este compusă din trei camere – pregătire probe și extracție ADN, cuplare ADN/ARN și camera aparate, unde are loc citirea și interpretarea rezultatelor. De asemenea, a fost validată intern metoda de „Determinare a speciei de proveniență din țesut muscular și preparate din carne”, urmând ca în viitorul apropiat să se includă pe lista de metode analitice și „Determinarea genomului viral pentru pesta porcină clasică”, „Determinarea genomului viral pentru influență aviară”, „Detecția Salmonella din produsele de origine animala”, „Detecția Organismelor Modificate Genetic din produsele de origine non-animală”. Timpul de realizare pentru fiecare tip de analiză este de 24-48 ore, în funcție de data comenzii.
Reacția de polimerizare în lanț (PCR) a fost pusă la punct la începutul anilor ’80 de către Kary Mullis, care a primit de altfel și Premiul Nobel pentru medicină, deoarece această tehnică a reușit să revoluționeze studiul molecular având aplicabilitate largă în domenii din ce în ce mai diverse: genetică, microbiologie, virusologie, hematologie, oncologie etc. Tehnologia real-time PCR prezintă mai multe avantaje, printre care o acuratețe mai mare a rezultatelor obținute.
Lasă un răspuns