Primul termen scadent este 25 martie.
Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția celor din arendarea bunurilor agricole, au obligația să efectueze, în cursul anului 2014, plăți anticipate cu titlu de contribuții sociale, în baza deciziei de impunere pentru plăți anticipate. Conform acesteia, plata se face trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru. Astfel, primul termen scadent va fi 25 martie.
„De la începutul acestui an, – ne-a informat directorul executiv al Administrației Județene a Finanțelor Publice, Mircea Muntean – contribuabilii persoane fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (închiriere, închirierea locuințelor proprietate personală în scop turistic, arendă) datorează, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, pe lângă impozit în cotă de 16%, și contribuția de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 5,5% din baza lunară de calcul.”
Baza de calcul lunară pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția și nu poate depăși de cinci ori câștigul salarial mediu brut. În 2014, salariul minim brut pe țară este 850 de lei, până pe 30 iunie, și 900 de lei în semestrul al doilea. Astfel, câștigul salarial mediu brut pe 2014 va fi de 2.298 de lei. Cum contribuția și nu poate depăși de cinci ori câștigul salarial mediu brut, nivelul maxim va fi de 11.490 de lei.
În cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic, cuprinsă între una și cinci camere inclusiv, plata contribuției se efectuează în două rate egale până la data de 25 iulie, inclusiv, și 25 noiembrie, inclusiv.
La rândul lor, contribuabilii care obțin venituri din arendare, în regim de reținere la sursă a impozitului, datorează contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate de 5,5% în cursul anului.
„Plătitorii de venituri (arendașii) – a mai spus Mircea Muntean – au obligația calculării, reținerii, declarării (în Declarația formular 112) și virării sumelor respective, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile. Baza lunară de calcul, în acest caz, este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.”
Persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor nu datorează contribuție de asigurări sociale (la sistemul de pensii).
Lasă un răspuns