Sectorul public este încă ținta marilor fraude, a corupției, evaziunii fiscale, spălării banilor și contrabandei, infracțiuni care sunt „dificil de constatat, cercetat și probat pentru a fi sancționate eficient de instituțiile abilitate ale societății” – se arată în bilanțul activității pe 2013 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
Numai anul trecut au fost soluționate peste 1.000 de cauze de astfel de infracțiuni. 123 sunt infracțiuni de corupție, 857 de evaziune fiscală, 29 de contrabandă, două de spălare de bani și 27 cauze sunt legate de conflicte de interese. În 79 cauze s-au întocmit rechizitorii, din care 19 pentru cauze de corupție cu 81 de inculpați, 55 rechizitorii pentru evaziune fiscală cu 67 de inculpați, două de contrabandă cu doi inculpați și alte trei pentru conflict de interese cu patru inculpați. În 498 de cauze s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și în 461 s-a dat neînceperea urmăririi penale. Au fost trimiși în judecată 154 inculpați, dintre care 21 în stare de arest preventiv. În cauzele de corupție, evaziune fiscală și conflict de interese s-au instituit măsuri asiguratorii, pentru recuperarea pagubelor, în valoare totală de 586.346 lei.
„Avându-se în vedere că aceste categorii de infracțiuni produc importante pagube avutului public și privat al statului ori în unele cazuri și avutului persoanelor fizice ori juridice, că aceste fapte penale de cele mai multe ori implică acte de corupție săvârșite de funcționari publici, uneori de rang înalt, și elemente de criminalitate organizată, s-a impus ca necesitate folosirea unor noi mijloace legale de luptă împotriva acestui fenomen – se precizează în bilanț. În anul 2013, a existat preocupare la nivelul tuturor parchetelor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru instrumentarea acestei categorii de infracțiuni, dovadă fiind creșterea volumului de activitate în mod semnificativ în cursul anului. Deosebit de important este faptul că a crescut preocuparea procurorilor privind soluționarea cu celeritate a acestor cauze și totodată a crescut numărul persoanelor trimise în judecată pentru asemenea fapte.”
Miranda a zis
Daca rezultatul este ca cel de la Horgesti…….e clar! Adevarul ca si ai cu cine sa „lupti impotrva coruptiei”! Dupa boss-ul de la permise si aia de la Podu Turcului s-a „terminat” coruptia! Hmmm!