– sute, poate mii de șomeri ar putea deveni crescători de albine cu un mic sprijin de la stat și urmând o metodă brevetată de un apicultor băcăuan
Pagină coordonată de Petru DONE
Tenace și neobosit în tot ce face, așa cum îl știe de ani buni cam toată lumea, profesorul Ioan Ursu, unul dintre cei mai apreciați apicultori băcăuani, recidivează și se bate pentru a pune în practică încă o ideea a sa. Ioan Ursu, inventatorul biostupului și al unei tehnologii de obținere a mierii de albine cu proprietăți bio, crede că sute sau chiar mii de șomeri care ar îndrăgi apicultura ar putea să învețe altfel această meserie și să facă inclusiv mici afaceri din ea ori măcar să-și întrețină fără probleme familiile.
Profesorul Ursu își descrie metoda în opt pași, în broșura „Biostup și noua tehnologie apicolă”, dar astfel de argumente le-a pus și pe masa Direcției de reconversie profesională din Ministerul Muncii, pentru că vede un sprjin important pentru susținerea șomerilor chiar din partea statului. „Am explicat cu lux de amănunte această idee la minister – ne-a declarat Ioan Ursu. A fost foarte apreciată, a trezit chiar entuziasm, dar în final nu s-a legat nimic și, astfel, mă văd nevoit să caut alte și alte soluții, să stau de vorbă cu alți oameni, cu autorități, parlamentari, cu alți specialiști. Pentru că nu mă las până nu pun ideea în practică. Eu știu că aplicarea metodei mele ar presupune și un mic sprijin financiar din partea statului, din fondurile europene pentru reconversie profesională, de exemplu, sau chiar din fonduri guvernamentale.” Apicultorul băcăuan s-a gândit la această metodă pentru că – susține domnia sa – cursurile clasice nu dau randamentul scontat.
Credit bancar achitat într-un an
Profesorul Ioan Ursu îi vede pe șomeri, viitorii apicultori, la un curs de un an, ținut chiar în propriile lor stupine. Oamenii ar urma să învețe, deci, apicultură chiar la ei acasă, după un program pe care și-l fac singuri, dar pe un suport didactic oferit tot de profesor, autorul deja cunoscutului videomanual de apicultură. Cum ar putea să se încumete un șomer la o astfel de încercare știind că în primul rând tocmai banii îi lipsesc? O spune tot profesorul Ursu: „Cursantul trebuie să cumpere cinci biostupi, cu tot cu familii de albine. Nu are bani, însă. I-ar trebui cinci mii de lei, pentru a începe investiția în primăvară. Un biostup, cu familie de albine, costă 1.000 de lei. Cei 5.000 de lei necesari pot fi luați prin credit bancar. Dobânzile și comisioanele cerute de bancă ar trebui amortizate de la guvern. În acest fel, apicultorul se poate apuca de treabă, după tehnologia Ursu. Astfel, în toamnă poate avea, prin înmulțire, 15 – 20 de stupi. În primăvara următoare, vinde 10 dintre ei, cu 500 de lei bucata, și astfel achită creditul la bancă. El rămâne, deci, cu cinci sau zece stupi și continuă activitatea. Atunci eu îi pot da certificatul de apicultor atestat, pentru că a mers pe metoda mea și l-am supravegheat, i-am furnizat soluții pe internet, pe lângă lecțiile din videomanual. Apicultorul nu stă la un curs într-o sală, ci aplică practic tot ce învață. Sala lui de curs este stupina și obține și producție.” Statul ar trebui să-l sprijine pe cursant și pentru contravaloarea celor cinci volume din videomanulul de apicultură al profesorului Ursu.
Asociație pentru a susține valorificarea mierii
Ioan Ursu crede că toți cursanții vor putea beneficia de sprijin și după anul de studii. În acst scop s-a gândit să înființeze o asociație profesională, care să se numească chiar așa: „Asociația Apicolă BioStupul”. Prin ea s-ar putea achiziționa produsele stupului doar de la cei care aplică noua tehnologie bio, care îi va ajuta pe apicultori să obțină prețuri mai bune. În ianuarie 2013 a avut discuții în acest sens cu prof. univ. dr. Alexandru Bogdan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Centrului de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică „Acad. David Davidescu” din Institutul Național de Cercetări Economice „Acad. Costin Kirițescu” al Academiei Române. „Mi-a propus să țin cursuri de apicultură și la Școala Postdoctorală a Academiei, al cărui director este tot Alexandru Bogdan – spune profesorul băcăuan. Cu această ocazie a apărut și ideea înființării Asociației Biostupul Ursu. Acum așteptăm să fie formată o nouă grupă de doctori în științe, care să urmeze un curs la Școala Postdoctorală și să-mi încep munca.”
oancea iuliana a zis
ideea e f buna,dar nici un *personaj* din guvern nu vrea sa vada realitatea. GUVERNANTII NOSTRI TRAIESC INTR-O LUME VIRTUALA,DIN CARE RESTUL LUMII NU ARE CE CAUTA
iulian a zis
bine frumos gindit dar de ce cind cumparam stupul cu albinele platim 1000 ron si il vindem cu 500 ron restul in buzunarul cui se duc?al somerului nu
Vinzarea mierii cum se face si un pret corect pe kg,eu as face aceasta investitie, de cite stupuri ar fi nevoie sa fie profitabila sa se poata trai din asta afacere
bogdan i a zis
Pai cand cumperi familia de albine plaesti si cutia Bio ce costa jumatate din bani ! Cand vinzi tu vinzi doar familia de albine- ca doar nu devii si producator de cutii intre timp…ai inteles ?
Micu Vasile a zis
Buna ziua. Nu sunt somer, dar sunt un viitor pensionar. Sunt interest de scolarizarea propusa. Doresc sa stiu valoarea cursului, modalitate de plata, etc.
Pot fi contactat pe adresa de e mail.
Astept vesti de la Dvs.
Cu mult respect
remus paduraru a zis
buna ziua, nu sant somer, dar sunt intersat sa incep o mica afacere cu albine,dar nu stiu nimic despre asta, cum as putea lua legatura cu dv. Cat costa un videomanual? Daca cupar de la dv,, am si consultanta dupa?
Ion Creanga a zis
In intrega lume albinele mor pe capete, fiind distruse de catre produsele
chimice de protectie si in special de agricultura cu seminte modificate,
precum Soia,etc.
Lidia Stefanescu a zis
Buna ziua! Sunt viitoare pensionara si ideea unei mici afaceri cu albine ma intereseaza.In zona Agas(Bacau)nu este multa poluare si eu dispun de un mic teren unde deja am plantat o mica livada pe care intentionez sa o mai si extind un pic.Imi surade ideea de a avea si cativa stupi.Din pacate nu ma pricep dar sunt dispusa sa invat si banuiesc ca nu imi va fi greu avand in vedere formatia mea actuala,aceea de cadru didactic.
Astept vesti de la Dvs.
Va multumesc!
tatiana a zis
Stimate Domnule profesor,
Buna ziua! Am citit despre dumneavoastra si as dori foarte mult sa ma inscriu la un curs de apicultura, daca dv. tineti asa ceva. Daca raspunsul este pozitiv as dori mai multe amanunte despre curs.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
agiu nicolae a zis
Buna ziua dle ,ca începător sunt interesat sa cumpăr 5 biostupi de la dv daca se poate .Lucrez ca sofer dar ca o pasiune as vrea sa incep cu fiul si ginerele.Astept raspuns. Va multumesc.
cristian a zis
Bună ziua ași dori sa încep din primăvară aceasta mare afacere dar ași vrea sa știu cu câți stupi ași putea sa încep k începător pot pune la dispoziție 5000 de euro aștept răspuns și chiar de la cei vor sa vândă bio stupi.
cristi a zis
Ași dori un nr de tel deal dumneavoastră ioan urs dacă se poate Mulțumesc.