La cererea instanței, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a pus la dispoziție procesele verbale de contravenție întocmite în urma controalelor în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău, din perioada 2008 – 2009. Acestea au fost atașate la dosarul în care Ovidiu Istrati a dat în judecată SJU acuzând că, la sfârșitul lui august 2008, a fost infectat în spital cu stafilococ auriu. Bolnavul a câștigat procesul la Tribunal, care a obligat SJU să plătească drept despăgubiri materiale și morale suma de 521.600 euro. Banii ar acoperi cheltuielile cu numeroasele internări și intervenții chirurgicale suportate ulterior la spitale din Iași și străinătate, dar și despăgubiri determinate de faptul că tânărul, de doar 27 de ani, a rămas infirm pe viață. El a fost încadrat în grad II de invaliditate, cu o pensie de 268 lei.
Dosarul se judecă acum la Curtea de Apel, iar instanța a fost de acord, la cererea SJU, să se facă o nouă expertiză medico-legală. În plus, s-au cerut de la DSP informații legate de măsurile luate de SJU pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale și sancțiunile aplicate spitalului în perioada 2008-2009. Procesele verbale de contravenții, necontestate de spital, care a achitat amenzile, scot la lumină foarte multe nereguli și, în special, relevant pentru acest dosar, riscul de a contacta infecții nosocomiale pe perioada internării. În 2008 – 2009, DSP a aplicat angajaților spitalului șapte sancțiuni de câte 500 de lei și un avertisment. Au fost amendate asistente medicale, infirmiere și îngrijitoare de la secțiile Dermato-Venerice, Chirurgie Plastică, Boli Infecțioase Adulți, Cardiologie, Endocrinologie, Dializă, Neonatologie, Reumatologie (avertisment asistent medical șef).
În unele secții nu s-au luat măsuri
În toate aceste secții s-au găsit nereguli privind depozitarea deșeurilor periculoase și infecțioase, nerespectarea și neaplicarea de către personalul medico-sanitar și administrativ a măsurilor care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile la persoane care beneficiază de asistență medicală. În același timp, în urma controlului, la Oftalmologie au fost găsite medicamente cu termen depășit, spațiul frigorific nu era prevăzut cu termometru, iar temperatura nu se monitoriza. La Dermato-venerice au fost găsite ustensile cu un grad avansat de degradare în oficiul alimentar. În Secția ORL, nu exista spațiu special amenajat pentru depozitarea lenjeriei curate, în aceeași încăpere erau depozitate materialele sanitare, iar produsele medicamentoase erau depozitate lângă materialele de curățenie. De asemenea, Secția Infecțioase Adulți nu deținea spații special amenajate pentru depozitarea materialelor de curățenie, garderoba era folosită și ca spațiu de depozitare a substanțelor dezinfectante, recipienții folosiți pentru transportul alimentelor erau degradați și nu se practica neutralizarea resturilor alimentare.
Curtea de Apel a trimis o adresă Institutului Medico-Legal Iași prin care solicită efectuarea unei noi expertize, adresă la care au fost atașate și răspunsurile DSP Bacău și Iași, SJU Bacău, Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” Iași.
Lasă un răspuns