Într-o lume digitală, aflată într-o dezvoltare explozivă, în care tot mai mulți copii sunt maeștri în utilizarea internetului, în care orice informație este la un click distanță, uităm să mai deschidem din când în când și câte o carte. La ce folos, dacă avem la dispoziție totul mură-n gură, fără a depune un minimum de efort? Navigăm în pagini web, lăsând în urmă micile plăceri sufletești, precum lectura, care menține mintea ageră și sănătoasă. Cărțile sunt gimnastica minții, reduc depresia, iar studiile arată că întârzie apariția simptomelor unor boli precum Alzheimer, tot mai răspândită în ultimul timp. Cred în continuare că tinerii mai sunt interesați de lectură, însă poveștile mediatizate la televizor și în unele ziare prind contur în realitatea lor, iar tot soiul de personaje bizare expuse în permanență sub lumina reflectoarelor le devin exemple de urmat. Și cred ca asta e rețeta succesului. Îi țin țintuiți cu orele în fața ecranului, prizonieri ai unor scenarii foarte bine regizate. Îngurgitează, practic, irealități ambalate tentant.
O carte nu se demodează niciodată, nu trece odată cu tendințele în modă sau culorile de pe unghii. Cartea are capacitatea unică de a schimba traiectoria interioară, percepții, antrenează creierul, stimulează imaginația, lărgește orizontul cunoașterii. Nu te lasă să treci prin viață ca lebăda prin apă sau să rămâi un simplu trecător. Ea sapă în tine dorința autocunoașterii, într-o relație pe termen lung.
Tinerii conectați la viitor au ajuns să trăiască prin intermediul informațiilor furnizate de „Goagăl”, care în doar câteva secunde îți așterne lumea la picioare. Oamenii sunt aduși mai aproape prin Messenger, Facebook sau Skype, iar fetele devin dive la minut cu ajutorul Photoshopului și programelor care promovează „perfecțiunea”.
Consider că internetul nu ar trebui să înlocuiască cărțile. Ele dezvoltă imaginația, pun creierul în acțiune, îi suscită interesul. Fiecare carte citită e o poartă deschisă asupra libertății de a gândi, de a-ți creiona propria opinie. Din cauza mirajului calculatorului, însă, lectura pierde tot mai mult teren. Este adevărat că, astăzi, tinerii au posibilitatea de a alege metodele prin care să se documenteze despre subiectele care îi interesează. Fie că citesc online sau preferă lectura clasică, important este să nu-și piardă apetitul. În scurt timp, o minte „lucrată”, antrenată continuu prin lectură, devine atelier de idei. Datorită accesului rapid la orice tip de informație, tinerii sunt din ce în ce mai pregătiți, competitivi, pasionați de realitatea înconjurătoare, dornici să se îmbogățească spiritual, prin acumularea a cât mai multor cunoștințe, din cele mai diverse domenii.
Totuși, cartea rămâne un prieten fidel, un exercițiu de autodisciplină, care modelează suflete, dezvoltă creativitatea și capacitatea de concentrare.
Lasă un răspuns