Fosta directoare o face pe inocenta în instanță: „Nu am cunoscut nimic din neregulile întâmplate în bancă”
Fosta directoare a BCR Moinești, Geta Dascălu, cercetată pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, abuz în serviciu, constituirea de grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informațional, fals în înscrisuri, a fost audiată recent în instanță. Declarația ei i-a uimit și revoltat nu doar pe avocații celorlalți inculpați, ci și pe judecător. Cu o inocență debusolantă, destul de relaxată și detașată pentru situația în care se află, fosta directoare a băncii a susținut senin că habar nu a avut ce se întâmpla în bancă și că angajații complici la toate aceste infracțiuni au acționat singuri, de capul lor, iar ea nu a putut să-și dea seama din acte că sunt atâtea nereguli, falsuri, contracte de credite făcute fără respectarea normelor bancare și în baza unor acte semnate în fals de angajați ai băncii și administratori de firme.
Geta Dascălu este acuzată că, în perioada 2004-2008, când a deținut și funcția de director executiv al BCR Moinești, în complicitate cu alți angajați ai băncii și administratori de firme, a semnat în fals și a întocmit contracte de credite în baza unor acte false, prejudiciul fiind de aproape 2.000.000 de lei și peste 134.000 euro. O altă acuzație este aceea că ar fi accesat fără drept conturile unor persoane și a retras ilegal bani, semnând în fals ordinele de plată în locul titularilor de conturi. În acest caz, prejudiciul se ridică la 15.500 euro și 223.948 lei. „Îmi mențin declarația dată la urmărirea penală – a spus Geta Dascălu. În perioada 1995-2009 am lucrat la BCR Moinești, iar din 2003 am ocupat funcția de director executiv. Nu am avut complicitate cu ceilalți angajați. Eu verificam contractele și documentația aduse de Ciuraru Diana Izabela (consilier credite, inculpat în dosar, n.r.), puneam viza pe fiecare contract care venea la mapă și verificarea o făceam pentru fiecare contract. Nu am constatat niciodată că ar fi nereguli. Era o activitate cu volum foarte mare. Nu am avut niciodată o înțelegere cu Ciuraru. Când a venit controlul de la BCR, ca urmare a unei reclamații, s-au constatat nereguli în aceste contracte. Neregulile îi aparțineau lui Ciuraru. Se eliberase o sumă de bani și se descoperise că cererea de credit era falsă. S-au făcut verificări și la alte contracte și s-au găsit nereguli la 20 de contracte întocmite de Ciuraru. Eu, când le-am verificat, nu mi-am putut da seama de aceste nereguli, că actele erau întocmite în fals.”
Judecătorul: „Aveați o funcție și primeați bani pentru această funcție!”
Declarația fostei directoare l-a contrariat și pe judecătorul de la Tribunal, mai ales că la dosar sunt mai multe declarații ale inculpaților și altor angajați ai băncii care susțin că toate infracțiunile s-au făcut cu complicitatea și acordul directoarei. „Ciuraru a fost audiată și a recunoscut în totalitate faptele și a susținut că știați ce se întâmplă, că a avut acordul dumneavoastră și ați participat la întocmirea contractelor de credit în fals – i-a adus la cunoștință judecătorul. Cum să spuneți că nu știați? Aveți studii superioare! Cum vă explicați că s-au putut întâmpla aceste nereguli? Nu-ți dai seama o dată, dar de atâtea ori?! Sunt 113 contracte făcute de Ciuraru. Până la urmă aveați o funcție și primeați bani pentru această funcție!” Fosta directoare a răspuns la toate aceste întrebări cu același calm: „Nu am cunoscut nimic din neregulile întâmplate în bancă” – a susținut încă o dată Geta Dascălu. Nu-și explică de ce aproape toată lumea cu care a pus la punct această afacere (și din cadrul băncii, și din exterior) a dat declarații care o incriminează. Singurele infracțiuni pe care le recunoaște sunt cele pentru care există acte semnate de ea.
Printre acestea, întocmirea în fals a șase contracte de credit. „Am avut actele de identitate ale acestor persoane din alte împrejurări, când acestea au avut relații cu banca – a explicat Geta Dascălu. Este adevărat că banii i-am ridicat de la casierie, cu acceptul lui Pricopi Rodica (casieră, inculpată în dosar, n.r.). Aceasta și-a încălcat atribuțiile de serviciu pentru că era obligată să elibereze sumele de bani doar titularilor de contracte. A mers pe încredere și mi i-a dat mie. Nu știa că acele contracte sunt false și credea că le voi da banii titularilor. Cu Lovin Ionuț, Maxim Laura, Prăjescu Laurin și Adam Nela nu am avut nicio înțelegere pentru încheierea în fals a contractelor. După ce au apărut informații că sunt nereguli, i-am contactat și au recunoscut creditele, că ei au făcut cererile și că au ridicat personal banii de la casierie.” Întrebată de judecător despre rezultatele evaluării activității în toți anii cât a fost director al băncii, Geta Dascălu a precizat că a primit doar calificative „bine” și „foarte bine”. Ea a recunoscut și infracțiunea privind accesarea fără drept a conturilor unor persoane și retragerea banilor – 15.500 euro și 223.948 lei. „Au fost trei conturi desființate – a menționat Geta Dascălu. Efectiv nu au fost retrași banii de la casierie, ci s-au acoperit niște nereguli de la alte conturi și depozite, dar am semnat în fals ordinele de plată de ridicare a banilor, în numele titularilor.”
Casierele de la bancă au dat banii „pe încredere”
Au dat declarații în instanță și două casiere de la BCR Moinești în perioada 2004-2008, cercetate pentru complicitate la delapidare, constituire de grup infracțional și abuz în serviciu. „Am fost casier la BCR Moinești timp de 23 de ani – a arătat Rodica Pricopi. Trebuia să eliberez banii din conturi în baza actului de identitate doar titularilor de cont, persoanelor menționate în ordinul de plată. E adevărat că am dat bani, de mai multe ori, lucrătorilor de la bancă și altor persoane. Am mers pe încrederea dată de Ciuraru, care le însoțea pe aceste persoane. Pe ordinele de plată erau trecute alte persoane, iar cei care veneau și ridicau spuneau că sunt părinți, frați. Cred că acest lucru se întâmpla săptămânal. Nu aveam cunoștință că sunt nereguli, aveam foarte multe operațiuni și volumul de muncă era foarte mare. În afară de Ciuraru, și Dascălu venea să ridice sume de bani. După audit, mi-am dat seama ce se întâmplă.”
Tot pe încredere a mers și cealaltă casieră, Iuliana Antohi, cu o vechime în muncă de 30 de ani. „Am crezut că și ceilalți sunt serioși și am acceptat pentru că Ciuraru Diana și Geta Dascălu insistau – a declarat Iuliana Antohi. Am eliberat sume de bani, de mai multe ori, fără ca titularul de cont să fie prezent. Ciuraru se strecura în ghișeul de la casierie, venea uneori cu Lovin și Maxim Laura, și spunea că titularul de cont se află în biroul ei și nu poate veni la ghișeu, iar cei doi spuneau că sunt rude cu titularul. Același lucru îl spunea și Dascălu, dar ea venea singură la ghișeu. Banii îi dădeam lui Ciuraru sau lui Dascălu.” Ambele casiere au susținut că nu au avut niciun beneficiu pentru că i-au ajutat pe angajații băncii să ridice bani, prin încălcarea normelor bancare.
Lasă un răspuns