• aflată în proprietatea societății „Noble Drinks” SRL Comănești, aceasta stă să moară • Primăria Comănești vrea să o ia în administrare, dar nu are bani • nemulțumiți, muncitorii au cerut, ieri, socoteală șefilor, dar conducerea firmei spune că nici ea nu poate face mai multe
Orașul Comănești riscă să se căpătuiască cu o adevărată bombă ecologică, în condițiile în care Stația de Epurare Biologică din localitate e pe cale să se înece în propriile nămoluri. Construită la începutul anilor ’80 și proiectată pentru epurarea apelor devărsate de fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL) din oraș, aceasta era, la vremea respectivă, una dintre cele mai moderne din județ, însă acum a ajuns într-o situație disperată. Combinatul a fost scos la vînzare de FPS la sfîrșitul anilor ’90, stația de epurare ajungînd în custodia societății „Comprel” SA. La rîndul ei, aceasta a încheiat, în noiembrie 2000, un protocol cu Primăria Comănești, prin care aceasta prelua în administrare stația. A fost perioada bună a stației. „Oamenii aveau sporuri și echipament de protecție. Acum, toți cei 26 de muncitori primesc, indiferent de vechime, doar salariul minim pe economie. Sporurile au dispărut, în timp ce echipamentul de protecție lipsește și nu trebuie să uităm că aici se lucrează în mediul toxic. 80% dintre muncitori sînt plini de boli de piele”, a recunoscut inginera Marcica Ioniță, șefa Stației de Epurare.
În noiembrie 2002, Termoelectrica Onești a scos la licitație stația de epurare pentru a-și recupera datoriile pe care „Comprel” SA le avea aici. Astfel, stația a ajuns în proprietatea firmei „Tervan Prod” SRL Bacău pentru o sumă pe care unele surse demne de încredere o plasează în jurul a circa 500 de milioane de lei. „Primăria a vrut să cumpere stația, dar nu a avut bani. La «Tervan», stația nu a stat decît vreo două săptămîni, domna Crețu, administratorul firmei, speriindu-se, probabil, de intervenția celor de la «Apele Române», care s-au autosesizat după ce, din cauza neachitării curentului electric, stația a fost oprită. Acum, stația este în proprietatea societății «Noble Drinks»”, a mai spus inginera Ioniță.
Schimbarea patronului nu a însemnat însă, îmbunățirea situației stației de epurare. Salariile de mizerie și lipsa echipamentelor de protecție pentru salariați i-au adus pe aceștia în pragul disperării. „Muncitorii nu mai știu ce să facă. Au făcut memorii pe la toate instituțiile, începînd de la Prefectură și pînă la Inspectoratul de Protecție a Mediului și «Apele Române», dar fără succes. Astăzi (ieri, n.r.) ne-au cerut, încă o dată, explicații, atît mie, cît și domnului inginer Lăcătușu, reprezentantul patronatului, dar nici noi nu putem face mare lucru. Oamenii ar pleca, dar nu au unde”, a recunoscut șefa stației de epurare. În plus, în lipsa oricăror retehnologizări, stația gîfîie din toate încheieturile și adună amenzi după amenzi din partea IPM-ului și a „Apelor Române” pentru nerespectarea parametrilor biologici. „Retehnologizarea e absolut necesară. Dincolo de vechimea instalațiilor, se pune problema capacităților stației, în condițiile în care, proiectată pentru epurarea apelor de la fostul CPL, ea trebuie să facă față la peste 80% din apele reziduale ale orașului, care, între timp, s-a mai și mărit”, a încheiat inginera Marcica Ioniță.
Acum, „Noble Drinks” și-a manifestat, potrivit primarului de Comănești, Dorinel Miron, disponibilitatea de a ceda stația, Primăria vrea să cumpere, dar se pune problema prețului cerut. Unul care pare a fi de ordinul a cîteva miliarde de lei, în condițiile în care „Noble Drinks” a cumpărat stația cu aproape 800 de milioane de lei, potrivit spuselor inginerei Ioniță. Încercările noastre de a-l contacta pe inginerul Costică Lăcătușu, cel care răspunde de stație din partea patronatului, au fost zadarnice. La telefonul mobil al acestuia nu a răspuns ieri nimeni.
Stația de epurare din Comănești, singura din țară administrată de o societate privată
Stația de epurare de la Comănești este singura dintre cele 13 unități similare din județ care le dă autorităților și cele mai multe bătăi de cap. „Situația în care se află la această oră stația de epurare a orașului Comănești este extrem de delicată. Este singura dintre unitățile de acest gen din țară administrate de o firmă privată”, ne-a declarat Ionuț Maftei, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Bacău. Și nu puține au fost cazurile în care acestă societate a intrat în atenția Inspectoratului de Protecție a Mediului (IPM) Bacău datorită lipsei autorizației de mediu. „Deși se ocupă de aproape doi ani de exploatarea stației de epurare din Comănești, firma Nobel Drinks nu a avut multă vreme eliberată autorizația de mediu. Este și motivul pentru care a fost amendată de noi, în urmă cu cîteva luni, cu 35 de milioane de lei”, ne-a declarat Iulian Movilă, inspector șef în cadrul IPM Bacău. El a precizat că în ultima vreme au fost semnalate numeroaser nereguli la stația de epurare din Comănești, iar dacă acestea nu vor fi remediate, cazul societății care administrează în prezent această activitate va fi înaintat justiției. Marcel Moroșanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Bacău, a precizat că în urmă cu cîteva zile activitatea stației de epurare din Comănești a fost subiectul unei discuții purtate între prefectul Radu Cătălin Mardare, liderii administrației publice locale din Comănești și conducerea firmei care administrează activitatea acestei stații. „S-a ajuns atunci la concluzia că administrația locală trebuie sprijinită cu fonduri în vederea preluării acestei stații”, a încheiat comisarul Marcel Moroșanu. (E. SOLOMON, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns