Evenimentul a avut loc la finalizarea proiectului EFFECT, aplicat de parteneri din opt țări din zona de sud-est a Europei.
Reprezentanții municipiilor Moinești, Vaslui, Suceava și Botoșani și Agenția Locală pentru Eficiență Energetică și Mediu Vaslui au semnat, ieri, 27 februarie, împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, „Memorandumul de înțelegere în domeniul energiei durabile și eficienței energetice”. Evenimentul a avut loc la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău, în cadrul Conferinței Regionale „Eficiența Energetică – Premisă pentru dezvoltare durabilă și competitivă”. Despre proiect și despre eficiența energetică au vorbit Gabriela Macoveiu, director de Comunicare, Cooperare și Dezvoltare la ADR Nord-Est, prof. em. Aureliu Leca, directorul executiv al Asociației Române pentru Promovarea Eficienței Energetice, Adrian Vatamaniuc, consultant în achiziții publice, Constantin Miron, directorul sucursalei Iași a INCD Urban INCERC, Andreea Iancu, evaluator PAED la Joint Research Centre, Cezar Grozavu, manager public la Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional, și Ionel Popa, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică și Mediu Vaslui.
ADR Nord-Est implementează, din martie 2011, proiectul EFFECT – „Îmbunătățirea procedurilor de achiziții publice eficiente energetic pentru o creștere economică echilibrată a zonei SEE (sud-est europene”. „Am inițiat, ieri, la Bacău – a spus Constantin Apostol, director general ADR Nord-Est -, un parteneriat regional cu administrațiile publice locale care și-au manifestat interesul pentru eficiența energetică. Considerăm că astfel creăm un avantaj în pregătirea unor proiecte viitoare care vor implica și componenta de eficiență energetică sau energie durabilă. Desigur, colaborarea în acest domeniu trebuie completată și cu reprezentanții mediului privat, iar cei cu care ne-am întâlnit au fost deschiși spre crearea unei platforme de conlucrare cu sectorul public de la nivel regional, mai ales pentru documentarea în vederea derulării procedurilor de achiziții pe criterii care înglobează inovarea.”
Acesta este un proiect transnațional, generat de necesitatea inovării achizițiilor publice, resimțită de toate statele din sud-estul Europei. Elementul de noutate al proiectului a fost abordarea achizițiilor publice ca motor pentru consolidarea pieței de soluții eficiente energetic. Proiectul creează premisele consolidării pieței de soluții eficiente energetic care să genereze beneficii pentru comunitățile locale din Regiunea Nord-Est, atât din perspectiva cererii (economii pentru autoritățile publice), cât și din cea a ofertei (beneficii pentru economia regională și antreprenorii activi pe această piață).
Pentru a veni concret în sprijinul acestui iminent flux de dezvoltare durabilă, ADR Nord-Est pune la dispoziția celor interesați, gratuit, Ghidul achizițiilor publice eficiente energetic, o sursă de informare, de orientare și un instrument de lucru util pentru desfășurarea achizițiilor. Acest document a fost elaborat în colaborare cu experți în materie de achiziții la nivel național și european și a fost supus atenției experților certificați în achiziții publice care activează în cadrul autorităților contractante din Regiunea Nord-Est. Documentul prezintă procesul achizițiilor eficiente energetic și accentuează aspectele relevante pentru fiecare etapă, informații despre legislația europeană și națională și exemple practice. Această formulă s-a dovedit una de succes, întrucât documentul a fost preluat ca model și în celelalte state din sud-estul Europei și va fi promovat de partenerii externi ai proiectului.
Conferința Regională a adus în prim plan politicile și obiectivele europene și naționale pentru acest domeniu, atât din prisma documentelor strategice pentru perioada 2014 – 2020, cât și a finanțărilor disponibile pentru proiectele de investiții. Evenimentul a beneficiat de prezența unor lectori cu experiență în domeniul energiei durabile.
Lasă un răspuns