Contribuabilii la bugetul de stat, persoane fizice, depun si in acest an declaratiile de venit la administratiile finantelor publice (AFP). Pentru prima data, insa, Formularul 200 al declaratiei nu mai vine prin posta la fiecare contribuabil, ci trebuie luat de la AFP sau poate fi descarcat de pe internet, de pe saitul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Nici depunerea declaratiei nu se mai face prin posta, decit pe propria cheltuiala, ci direct la administratii. Cum se completeaza si cine depune asemenea declaratii – am aflat de la purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Adrian Anghel.
Declaratia privind veniturile realizate, formular 200, se completeaza si se depune de persoanele fizice care au realizat, în anul 2008, venituri în bani si/sau în natura provenind din anumite activitati. Pentru procurarea declaratiilor de venit aferente anului fiscal 2008, contribuabilii pot descarca „Declaratia privind veniturile realizate”, formular 200, de pe site-ul ANAF – de la adresa www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii – sau îl pot solicita de la administratiile fiscale. Dupa completare, formularele vor fi depuse la registratura administratiei fiscale unde contribuabilii au domiciliul sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de contribuabili, pina pe 15 mai. Nedepunerea, pina la 15 mai 2009 a declaratiilor de venit de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 de lei.
Se declara activitatile independente
Activitati independente sint considerate:
n activitati comerciale – fapte de comert, prestari de servicii, altele decit cele din profesii libere, precum si practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente precum si venituri cedarea folosin?ei bunurilor calificate în categoria venituri din activitati independente;
n profesii libere – exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfaturate în mod independent, în conditiile legii;
n drepturi de proprietate intelectuala – brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comera si procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Declaratia se depune de contribuabilii care au desfasurat activitatea în mod individual sau într-o forma de asociere, care nu a dat nastere unei persoane juridice, constituita între persoane fizice sau între persoane fizice si persoane juridice cu statut de microîntreprindere. Declaratia se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului.
Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care în anul 2008 au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ în luna decembrie 2008 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii. Contribuabilii care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.
Impozit pe inchirieri si venituri agricole
In cazul cedarii folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, persoanele fizice care au obtinut venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de închiriere, completeaza declaratia pentru fiecare sursa de venit.
De asemenea, se declara activitatile agricole pentru care venitul net se stabileste în sistem real: venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, în sere si în solarii, special destinate acestor scopuri, si/sau în sistem irigat, precum si din cultivarea si valorificarea arbuttilor, plantelor decorative si a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si din altele asemenea. Declaratia se depune de contribuabilii care au desfasurat activitatea în mod individual si/sau în cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita între persoane fizice si care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partida simpla. Contribuabilii vor depune cite o declaratie pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate în a carei raza teritoriala se afla terenul. În cazul în care în raza teritoriala a aceleiasi localitati se afla mai multe terenuri, se va depune o singura declaratie. Persoanele fizice care au realizat venituri în cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita între persoane fizice, completeaza declaratia avind în vedere venitul net distribuit, care le revine din asociere.
Lasă un răspuns