Istoricul Mircea Stănescu a fost prezent vineri în Bacău unde, la pensiunea Studio, a lansat volumul „Documentele reeducării”, carte apărută pe piața literaturii de specialitate la Editura Vicovia, la finele anului 2013.
Volumul conține peste 500 de pagini de documente din Arhiva CNSAS, fostă a Securității, și este – a mărturisit însuși editorul – „primul dintre cele două proietctate să grupeze mărturii ale victimelor și relatări ale actorilor regimului comunist implicați în acea acțiune” – „reeducarea” de „tip Pitești”, experiment pus în practică în anii 1949 – 1952 la închisoarea din Pitești și în alte cinci locuri de detenție. Documentele cuprinse în volum sunt redactate exact așa cum au fost ele emise despre deținuți de către șefii de închisori, comandanți etc. și alți reprezentanți ai puterii comuniste, cu greșeli gramaticale, pentru a se scoate în evidență inclusiv gradul de cultură a celor care le-au redactat în acea vreme. „Principalii destinatari ai acestei lucrări sunt, mărturisesc, chiar deținuții politici, – a spus Mircea Stănescu – aceștia fiind cei care pot acredita cele scrise.
Documentele cuprinse aici nu spun adevărul absolut, dar ele spun o parte din adevăr și reprezintă surse importante pentru a a se stabili modul în care au fost tratați deținuții politici și în care aceștia s-au apărat în aceste procese. Am considerat necesar să public aceste documente”.
Primul volum din „Documentele reeducării” a fost publicat după ce autorul a publicat volumele “Reeducarea în România comunistă” (trilogie, Polirom, 2010 – 2013) și lucrarea „Procesele reeducării în România comunistă, 1952 – 1960” (East European Monographs, Columbia University Press, 2011). La evenimentul din Bacău au fost prezenți și foști deținuți politici și oameni de cultură băcăuani, lansarea transformându-se într-o adevărată ședință de dezbateri la temă. Volumul se găsește în librării.
Lasă un răspuns