– salariații nu și-au primit lefurile de circa trei luni u ei au cerut să știe dacă sunt soluții pentru problemele combinatului – cel care ar trebui să le răspundă ar trebui să fie chiar patronul, Ioan Niculae
Petru DONE
Protest spontan, ieri, 12 martie, la poarta combinatului de îngrășăminte chimice din Bacău, Amurco, la care au participat salariații din schimbul I, după ce au ieșit din tură. Circa 150 de oameni au vrut să afle de la liderul sindicatului, Gheorghe David, dar și de la directorul de producție și tehnic, Laurențiu Hotea, – singurul administrator în funcție la această oră în combinat, după demisiile succesive depuse de ultimii manageri – ce perspectivă de funcționare mai are combinatul, dacă ei își vor primi salarile pe ultimele circa trei luni și ce se va întâmpla din 18 martie, când expiră contractul de muncă al celor rechemați din șomaj, în decembrie trecut, când instalațile de la Amurco au fost repornite.
Instalațiile combinatului din Bacău sunt și acum oprite, iar speranțe pentru ca producția să fie reluată sunt foarte slabe. Conjunctura în care se află industria de îngrășăminte chimice, puternic dependentă de gazul metan, adus în bună parte din Rusia și cu un preț care de la 1 aprilie va crește din nou cu 24%, nu este deloc bună, influențată și de criza ucraineană, care este un focar departe de a fi stins, ba chiar în dezvoltare. Fără producție nici încasări nu sunt, iar problemele financiare mai vechi ale combinatului și ale Grupului InterAgro, din care face parte acesta, pun și mai mult gaz pe foc.
Salariații sunt puternic debusolați. Aceeași impresie au făcut-o și liderii sindicatului, dar și directorul Laurențiu Hotea, ultimul încercând să le explice oamenilor că tot ce s-a putut face de către administrație și de către sindicat s-a făcut. Restul depinde, evident, de patronul combinatului, dar de la care salariații nu au nicio veste. „Ce vom face noi, cei care am fost chemați din șomaj, pentru trei luni, – întrebau salariații – iar de lunea viitoare rămânem iar făcă contract de muncă”. Laurențiu Hotea le-a spus franc: „Veți intra din nou în șomaj. Noi am informat acționarii societății cu toate problemele care sunt în combinat, ba, mai mult, am explicat din nou că principalul capital al acestuia sunt chiar salariații, oameni cu pregătire de specialitate. Odată plecați, ei nu mai pot fi ușor înlocuiți, iar platforma chimică din Bacău nu va mai fi repornită. Acum, voi îmi puneți întrebări la care eu nu am răspuns și nici nu aș vrea să vă mint”.
Demersuri asemănătoare a făcut și sindicatul – a spus Gheorghe David. Dar fără niciun răspuns concret. Din mulțime s-au emis îndemnuri la acțiuni sindicale mai ferme, chiar mai dure. Însă, o concluzie, după circa o oră și mai bine de discuții în fața combinatului, a fost că singura metodă care ar trebui aplicată în asemenea condiții este tot dialogul cu patronatul și căutarea de soluții la toate problemele. „Avem familii, avem datorii, avem credite, avem facturi de plătit – au spus din nou salariații. Ne putem trezi cu executorii judecătorești la ușă. Ce facem?”. Oamenii au scos în față, ca și astă-vară, la o acțiune de protest similară sau ca la o scurtă întâlnire, ulterioară, pe care au avut-o chiar cu Ioan Niculae, proprietarul combinatului, același gen de probleme. Pentru că situațiile de atunci sunt identice cu cea de acum. Nici atunci, nici acum, nu au putut fi date răspunsuri clare. Acum, Laurențiu Hotea i-a îndemnat la răbdare pe salariați, pentru că orice zi care vine ar putea aduce o soluție. Dar ar putea aduce și vești mai rele.
Amurco este primul combinat de profil preluat de Ioan Niculae, iar băcăuanii de acolo nu pot uita. Ei au cerut ca patronul lor să țină cont de aceasta. Unii, mai radicali, au și spus însă că o eventuală repornirea a instalațiilor, dacă va mai fi anunțată, fără plata salariilor restante nu va mai avea loc, până la recuperarea lefurilor.
Zilele acestea, sindicatul de la Amurco și federația sindicală din care face parte așteaptă ca Ioan Niculae să accepte o întâlnire cu liderii lor, tot pe problema Amurco. Data întâlnirii o va stabili, însă, omul de afaceri. Dacă o va stabili.
Lasă un răspuns