Mai mulți martori, unii cu identitate protejată, au fost audiați, ieri, în dosarul polițistului Adrian Huiban și fostului boxer Ciprian Ciocan, cercetați pentru contrabandă cu țigări și alte infracțiuni. Declarația dată de un martor cu identitate protejată (bănuit că ar fi polițist, din cauza modului de exprimare și a informațiilor amănunțite puse la dispoziție) a atras critici dure din partea avocaților lui Ciocan, mai ales că a refuzat să răspundă la unele întrebări.
„Pe Ciocan îl cunosc de câțiva ani – a spus Adrian I. Știu că a fost sportiv și că în ultimul timp a făcut afaceri mai mult sau mai puțin dubioase. Niște cunoștințe mi-au spus că au luat bani cu camătă de la Ciocan și că vindea țigări de contrabandă. Tot de la cunoștințe știu că țigările de contrabandă erau procurate de la cetățeni moldoveni și ucraineni. Aceste cunoștințe ale mele nu sunt prieteni cu Ciocan, mai degrabă clienți de-ai lui. Am auzit că Andonache Ovidiu (cel pe care l-ar fi agresat și șantajat Ciocan, n.r.) este un client sau partener de-al lui Ciocan pe linia traficului de țigări. În iarna lui 2012 a avut loc un incident între familia Andonache și Ciocan, legat de o datorie mai veche. Știu doar că cei doi (Andonache și soția lui, n.r.) au fost loviți și amenințați cu un cuțit sau o sabie. La două-trei luni a mai avut loc un incident, în care Andonache Ovidiu a fost tăiat de Ciocan, care l-ar fi dus la spital pentru a părea că de fapt el l-a salvat. S-a încercat o înțelegere cu Andonache ca să spună că Ciocan l-a găsit așa, tăiat, și l-a salvat. Datoria familiei Andonache la Ciocan a apărut după ce Ciocan ar fi plătit o datorie a soției lui Andonache unor cetățeni din Republica Moldova. Pentru că recuperarea acestor bani s-a făcut mai greu, s-a ajuns la acest conflict. Prin plata acestei datorii a soției lui Andonache, Ciocan voia să intre în afacerea cu țigări cu cetățenii moldoveni care îi furnizau țigările soției lui Andonache.”
Martor cu identitate protejată, bănuit că ar fi polițist
Aceste detalii apar și în rechizitoriul Parchetului, în acest context fiind logică întrebarea avocatului Nicu Baba, unul dintre apărătorii lui Ciocan. „Martorul este lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne?” și „Cum de cunoaște atât de multe amănunte despre presupusa activitate infracțională a inculpatului Ciocan?” au fost primele întrebări adresate de avocatul Nicu Baba, prima fiind însă respinsă de instanță. Martorul a răspuns că toate informațiile le are de la prieteni, dar că nu poate da numele lor. A refuzat, de asemenea, să spună dacă a dat numele „cunoștințelor” în fața anchetatorilor sau dacă i-au fost cerute. Atitudinea martorului, dar și a instanței care nu i-a pus în vedere să răspundă, l-a înfuriat la culme pe avocatul Nicu Baba: „Nu se poate să răspundă doar la ceea ce-i convine! Este obligat de lege să spună tot ce știe. Vă rog să consemnați că martorul refuză să răspundă la toate întrebările.” Până la urmă, martorul a spus că a dezvăluit numele cunoștințelor în fața anchetatorilor.
În instanță a dat declarație și medicul șef de la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, dr. Elena Bilbor. Ea a confirmat că în februarie 2013 a consultat un pacient cu plagă tăiată, care acuza dureri, și care a susținut că a fost agresat. Din acest motiv, a fost anunțată Poliția.
Povestea șantajului a rămas în ceață
Un episod comico-tragic, desprins parcă din piesele lui Caragiale, a pus la încercare răbdarea judecătoarei și a avocaților. Un alt martor, a cărui declarație ar fi trebuit să facă lumină în povestea șantajului Ciocan – Andonache, nu a reușit decât să-i bage și mai tare în beznă pe toți. El ar fi trebuit să demonstreze că Ciocan, acuzat de șantaj, este de fapt victima lui Ovidiu Andonache, care ar fi încercat să-l șantajeze pe Ciocan când acesta a fost arestat preventiv. Bărbatul a declarat la urmărirea penală că familia lui Ciocan l-a rugat să ia legătura cu Andonache pentru a-i cere să-și retragă plângerea, la fel a declarat și în instanță la început, după care a spus că, de fapt, Andonache l-a contactat ca să-i ceară familiei lui Ciocan 10.000 de euro pentru a-și retrage plângerea. Întrebările tot mai insistente ale instanței, procurorului și avocaților, care făceau eforturi să înțeleagă unde este adevărul, l-au zăpăcit și mai tare pe om. „La urmărirea penală nu prea am înțeles întrebările. Dar adevărul e că prima dată am fost contactat de Andonache. De fapt, m-am întâlnit întâmplător cu el pe stradă, dar nu am discutat atunci despre cei 10.000 de euro. Întâi Ciocan m-a trimis la Andonache să-l întreb dacă nu-și retrage plângerea… |ăă, nu mai țin minte când m-a contactat familia Ciocan” – a încheiat bărbatul încurcat.
„Am auzit că polițistul Huiban transporta țigările în Piața Centrală”
Un alt martor cu identitate protejată a vorbit despre contrabanda cu țigări din Piața Centrală și presupusa implicare a polițistului Huiban în această afacere. „În piață se face contrabandă cu țigări. Am văzut eu și știu personal – a declarat Andreea I. Sunt mai multe persoane, dar nu le știu decât din vedere. Aveau țigări aduse din Suceava, Piatra Neamț și Botoșani. Cei care vindeau se bucurau de protecția unui polițist pe nume Huiban, dar nu știu de la ce secție era. Pe polițist l-am văzut personal în piață de mai multe ori. Stătea de vorbă cu vânzătorii de țigări. Uneori venea îmbrăcat în polițist, uneori era civil. Se vedea că era prieten cu unii dintre vânzători și știu că în schimbul protecției lua o taxă, dar nu știu cât. Cei din piață se lăudau că au fost la drum cu polițistul Huiban și au adus mai multe transporturi cu țigări de la Piatra Neamț, iar polițistul era îmbrăcat în uniformă. Știu de la cunoștințe că Ciocan avea afaceri cu G.A., în sensul că vindea țigări. Țigările erau depozitate pe str. Vântului și am auzit că polițistul Huiban transporta țigările de pe str. Vântului în Piața Centrală și nu-l oprea nimeni în trafic. Am văzut cu ochii mei cum polițistul le dădea celor din piață țigări în sacoșe de rafie. Venea și în control, l-am văzut de mai multe ori, dar nu aplica sancțiuni, doar le cerea să plece. Am auzit și de acel incident în care Huiban și Jigău au luat prin violență țigări. Se lăudau că au dat lovitura. Din vânzarea țigărilor se câștiga foarte mult, am auzit, la 500 – 1.000 lei pe zi.”
aripi nicolae a zis
Faza cu tiganii, si nu schimb deloc cuvantul, care vand tigari linistiti in piata mare din Bacau e veche de tot si este clar ca sunt acoperiti asa cum sunt acoperiti si o multime de recuperatori din Bacau de politie.
Asaa ca imi este foarte clar de unde am respectul pe care-l am fata de politia romana!
Si nu inteleg de ce unul dintre avocatii apararii este curios daca martorul cu identitatea protejata este politist sub acoperire.
Ioan a zis
Asa este …