Recent, la Universitatea “George Bacovia” a avut loc Adunarea Generală Ordinară a Baroului Bacău, în cadrul căreia au fost prezentate mai multe rapoarte privind activitatea Consiliului Baroului pe anul 2013, a comisiei de cenzori și proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pe acest an.
De asemenea, s-au ales delegații la Congresul avocaților care va avea loc, la București, în zilele de 28 și 29 martie. Profitând de prezența la această adunare a președintelui Curții de Apel Bacău, judecătoarea Violeta Chiriac, avocații au ridicat mai multe probleme legate de spațiile foarte mici alocate arhivelor de la Judecătoriile Bacău și Moinești și de termenele foarte lungi date în cauze care ar trebui să se judece mai rapid. „În privința spațiilor de la arhivele celor două instanțe, problema este cunoscută de conducerea Curții de Apel și am primit asigurări că se vor găsi soluții, cel puțin la Bacău, pentru că la Moinești situația este mai delicată. Instanța este foarte mică și nu știu dacă se va putea lărgi spațiul arhivei – ne-a declarat Gigi Candet, decanul Baroului Bacău. Problema termenelor foarte lungi rămâne în discuție și se va analiza dacă se poate regla programul ECRIS, care dă aceste termene. Există cauze, cum sunt cele de obținere a ordinului de protecție sau ordonanțele președințiale, care trebuie să se judece cu celeritate, totuși primesc termene lungi.”
„Teoretic, medierea are avantaje. Practic, omul a avut de pierdut”
Avocații au discutat și despre „agresarea” acestei profesii, atât din exterior, cât și din interior. „S-a tot insistat pe importanța medierii și chiar s-a făcut o promovare agresivă. În final, după numărul acțiunilor stinse ca urmare a medierii, rezultă că scopul nu s-a atins, acela de a degreva instanțele – este de părere Gigi Candet. ȘI, până la urmă, nu este normal ca sistemul de justiție, unde lucrează funcționari plătiți din bani publici, să îndrume oamenii într-un sistem privat. Nu e corect. Teoretic, medierea are avantaje. Practic, omul a avut de pierdut, timp și bani, dacă a inițiat medierea. Această alternativă nu trebuie să reprezinte o obligație, o piedică până la a ajunge la justiție. Ar trebui să se facă în paralel, medierea și procesul în instanță.” În ceea ce privește „agresarea” din interior a profesiei de avocat, decanul Candet a făcut referire la reacțiile și ieșirile în presă ale unor avocați, în special din Baroul București, care au acuzat că UNBR s-a transformat într-o „castă” care impune biruri greu de suportat. „Astfel de manifestări ne afectează sub aspectul imaginii, mai ales că problema este una falsă” – a comentat decanul Baroului Bacău. De altfel, pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat și o propunere a Consiliului Baroului de a demara o campanie de mediatizare a rolului avocatului, în contextul în care noile coduri în materie penală includ proceduri greoaie, ce necesită angajarea unui avocat.
Lasă un răspuns