Primită cu zâmbete și ironii, ipoteza legată de moartea lui Valeriu Damian propusă de Mihai Aniței, unul dintre inculpații din dosar acuzat tocmai că i-ar fi indus în eroare pe anchetatori, a trezit interesul cel puțin unuia dintre avocații angajați de inculpați.
Aniței a spus, la termenele trecute, că a indicat Parchetului o altă pistă decât cea pe care s-a mers ulterior și că, de fapt, nu au fost trimiși în judecată adevărații complici/instigatori/autori ai crimei. La termenul de luna trecută, avocatul Gabriel Ionescu, apărătorul lui Mihăiță M., a anunțat instanța că va angaja un expert în criminalistică și a cerut să i se permite acestuia să studieze dosarul „pentru efectuarea unei constatări științifice, pentru a determina în mod clar câte persoane au fost în momentul în care s-a comis infracțiunea și să se stabilească la ce oră s-a comis infracțiunea, pentru că nu s-a făcut în mod concret, pentru a se putea face o expertiză criminalistică – a arătat avocatul Ionescu. Apreciez că trebuie studiată și avută în vedere și varianta pe care a propus-o Aniței, care mi se pare mult mai verosimilă și nu înțeleg de ce nu s-au făcut cercetări pe acest aspect. Mai ales că probele ADN nu sunt așa cum a spus dl procuror că trebuie să fie, și aici este o problemă majoră.”
Critici legate de ancheta făcută în acest caz a adus și Cristian Cojocaru, avocatul lui Victor Dragoș N., care a cerut instanței să solicite Parchetului de pe lângă Tribunal informații despre stadiul cauzelor care-i privesc pe presupușii autori ai crimei. „Există niște disjungeri în cauză de vreo opt luni – a arătat avocatul Cojocaru. În tot acest timp poate că s-a făcut ceva și ar trebui să știm și noi. Dacă s-a făcut vreo comisie rogatorie de către Ministerul Public cu privire la autori, concret ce s-a întâmplat în acest dosar, dacă s-a administrat vreo probă.”
Cercetări mai amănunțite a cerut și avocatul Radu Patriche, unul dintre apărătorii lui Andrei Trofim. „Cercetările făcute sunt insuficiente, cel puțin în ceea ce privește ranga găsită în casa victimei. Anchetatorii s-au rezumat doar la a se deplasa în «bazarul de la ruși», Metro și Praktiker, constatând că acea rangă este de proveniență dintr-o țară ex-sovietică, or acest lucru este greșit pentru că acea rangă este făcută de un producător indian. De aceea ar trebui trimisă o adresă la firma din India pentru a se preciza dacă au distribuitori în România și Republica Moldova și unde anume a ajuns să fie vândut acest tip de rangă.” Cererea avocatului Radu Patriche a fost respinsă.
Instanța a admis însă un supliment la raportul de necropsie care să indice ora decesului și în acest sens va fi trimisă o adresă la Serviciul de Medicină Legală. De asemenea, Parchetul Tribunalului va trebui să comunice instanței dacă presupușii autori ai crimei au fost audiați și să atașeze declarațiile acestora.
Lasă un răspuns