Oficiul Bacau al Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi a înregistrat, în sesiunea de depunere de proiecte de finantare prin Programul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) din luna martie, 21 de proiecte, in valoare totala de 10,4 milioane de euro.
„Cele mai multe proiecte – ne-a informat directorul Oficiului, Constantin Becheanu – sint pe Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, 18, cu o valoare de trei milioane de euro. Dar valoarea cea mai mare revine celor trei proiecte de la Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor, 7,4 milioane de euro, si sint din comunele Tamasi, Stefan cel Mare si Strugari”. In schimb, in sesiunea aprilie au fost depuse 19 proiecte, cu o valoare totala de peste 22,5 milioane de euro. Pe Masura 121 sint 10 proiecte (1,2 milioane de euro), iar pe 322 sint noua proiecte (aproape 22,4 milioane de euro). Au depus proiecte comunele Birsanesti, Pincesti, Asau, Beresti-Tazlau, Traian, Colonesti, Buhoci, Saucesti si Valea Seaca. „Cele 40 de proiecte, din cele doua sesiuni – a mai precizat Constantin Becheanu -, ajung la o valoare de aproape 34 de milioane de euro”.
Suma repartizata regiunii a fost surclasata
La nivelul Centrului Regional Iasi, pentru comparatie, in primele doua sesiuni
de proiecte au fost depuse 387 de cereri de finantare aferente masurilor FEADR 121 si 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si 322, valorile eligibile ale proiectelor depasind 450 de milioane de euro. Astfel, considerind doar solicitarile de finantare din Regiunea Nord-Est, alocarile lunilor martie si aprilie, de 388,63 milioane de euro, au fost cu mult depasite de valoarea proiectelor primite în acest interval. Daca suma repartizata ar fi impartita egal intre cele sase judete ale Regiunii, judetul Bacau ar avea aproape 65 de milioane de euro, cu 25 mai mult decit s-a inregistrat pina acum.
Incepe sesiunea a treia de proiecte
Pentru perioda urmatoare, o noua sesiune de primire a proiectelor se va deschide pe 19 mai 2008 – a precizat directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) 1 Iasi, Eugen Ticau. Cu aceasta ocazie, pe linga cele trei masuri se vor primi proiecte si pentru cele doua Scheme de ajutor de stat care însotesc Masura 123, si anume: „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” si „Stimularea microîntreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase”. Potentiali beneficiari pot fi IMM-urile din sectoarele de panificatie, dulciuri si produse zaharoase, înghetata, din industria biocombustibililor sau din domeniul productiei si utilizarii energiei din surse regenerabile, alocarea financiara nerambursabila a Schemei de Stat fiind pentru acest an de 118,13 milioane de euro. Cea de a doua schema de ajutor de stat „Stimularea microîntreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase”, avind un sprijin financiar nerambursabil de 110 milioane de euro, vizeaza unitatile de valorificare a produselor forestiere lemnoase (recoltarea, sortarea si transportul arborilor si producerea de cherestea) si nelemnoase (colectarea, sortarea, ambalarea si depozitarea temporara, în vederea comercializarii, a ciupercilor de padure, a fructelor de padure si a altor produse naturale provenite din flora spontana forestiera).
Lasă un răspuns