– sustine conducerea noului Patronat Judetean al IMM-urilor, infiintat la inceputul acestui an
Mediul de afaceri bacauan are, de la inceputul acestui an, o noua organizatie: Patronatul Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Daca despre lansarea sa oficiala am informat la momentul oportun (la sfirsitul lui martie), zilele trecute am stat mai mult de vorba despre organizarea sa, despre strategia pe care o are si despre modul in care a dat piept, din plin, cu problemele generate de criza economica si financiara, cu doi dintre cei care il conduc, presedintele Gina Plantos (GP) si prim-vicepresedintele Catalin Martis (CM). Iata, astazi, a doua parte acestui dialog.
– Ce strategie are Patronatul Judetean al IMM? Care sint principalele dumneavoastra obiective?
– GP: Exista deja o strategie nationala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), care poate fi aplicata in oricare dintre regiunile tarii. Statutul patronatului nostru este creat dupa modelul celui al Consiliului National. Vrem sa imbunatatim si sa promovam, astfel, mediul de afaceri bacauan, sa facem lobby pe linga autoritatile locale si nationale, pentru apararea intereselor IMM-urilor. Vrem sa informam oamenii de afaceri cu noutatile din toate domeniile posibile – financiar, bancar, legislativ, in functie de cerintele lor. In luna mai, de exemplu, chiar in saptamina europeana a intreprinzatorilor, vrem sa organizam un seminar pe tema modificarilor aparute in Codul fiscal in vigoare de la 1 mai.
– CM: Avem si o strategie de lunga durata, dedicata celor mai tineri dintre noi, elevilor si studentilor. Cu ajutorul specialistilor in domeniu vrem sa-i provocam la a incepe mici business-uri. Pregatirea de acest gen de la virste tinere poate genera locuri de munca in viitor. Ei ar putea invata din experienta noastra.
– GP: E vorba de parteneriate cu mai multe institutii de invatamint, pentru elevii si studentii din anii terminali, pentru activitati care vin din hobby, de multe ori, dar care pot genera profituri.
Statul nu tine seama de principalul jucator pe piata
– Ati infiintat patronatul exact cind criza economica s-a facut simtita si in Romania. Cum va prins acest val?
– GP: Noi credem ca in acest an IMM-urile vor simti efectele crizei din plin. Aparitia crizei a fost chiar unul dintre motivele pentru care am infiintat patronatul, pentru ca am si constatat ca statul roman ne-a devenit mai degraba un dusman.
– CM: Noi nu facem politica, privim statul ca pe un partener in afaceri. Dar cred ca unii dintre actualii guvernanti au inteles prin criza economica un fel de mana cereasca de a creste fondurile statului.
– Pai, statul este un jucator pe piata, are si el in vedere maximizarea veniturilor.
– CM: Da, dar principalul jucator pe piata sintem noi, intreprinzatorii, contribuabilii la bugetul de stat. Or, criza este un sut puternic in productie.
– Nu poate fi si un pas inainte?
– CM: Asa se spune, insa in aceasta perioada ar trebui sa fii mult mai relaxat. Iata, de exemplu, faimosa ordonanta de urgenta a guvernului 34 pe 2009, care modifica, in parte, Codul fiscal, si care numai relaxanta nu este. Nu era momentul sa se faca asemenea corectii. Nu sintem la nivelul de dezvoltare al tarilor occidentale. Prin aceste masuri cred ca 85 la suta din firmele din Romania vor avea probleme mari. Iar consecintele sociale vor fi pe masura. Numai in lunile ianuarie – martie 2009, in judetul Bacau numarul somerilor a ajuns la aproape 17.000. E vorba de cei cu o perioada determinata de incasare a ajutorului de somaj. Dar citi vor mai fi existind pe linga ei!
Lasă un răspuns