Ieri s-a judecat primul termen pe fond în dosarul în care au fost trimise în judecată trei eleve și două profesoare de la Școala Postliceală Sanitară „Christiana”, pentru trafic de influență, luare de mită, instigare și complicitate la aceste fapte. Instanța a stabilit un nou termen în luna mai, pentru că la dosar nu a fost depus certificatul de deces al uneia dintre profesoarele de la Școala „Christiana”, care a încetat din viață la sfârșitul lunii ianuarie.
În august 2013, trei viitoare asistente au fost arestate preventiv, în urma unui flagrant organizat de DNA, după ce o elevă a școlii în ultimul an a făcut un denunț în care reclama presiuni din partea unei colege (șefa clasei) de a cotiza cu 220 de lei pentru cadourile profesorilor din comisia examenului de absolvire, cu scopul de a obține indulgența examinatorilor. Plângerea s-a confirmat, iar anchetatorii au descoperit ulterior că în această afacere ar fi implicate și două profesoare.
Pe parcursul anchetei, procurorii au strâns probe care ar atesta și faptul că profesoarele ar fi condiționat primirea și verificarea lucrărilor de diplomă de achitarea unor „taxe”.
Conform procurorilor, fiecare elev trebuia să cotizeze cu câte 300 de lei (pentru organizarea banchetului, cadouri sau bani pentru examinatori – câte 1.000 de lei pentru fiecare profesor) și alți 220 de lei, drept „taxă” obligatorie pentru înscrierea la examenul de licență și pentru eliberarea diplomei. (C. CHIFU)
obiectiva a zis
DNA nu este COMPETENT in urmarirea penala, in acest caz…….Competenţa Parchetului Naţional Anticorupţie
Art. 13
(1) Sunt de competenţa Departamentului Naţional Anticorupţie infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite în una dintre următoarele condiţii:
a) dacă, indiferent de calitatea persoanelor care le-au comis, au cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a 200.000 euro ori o perturbare deosebit de gravă a activităţii unei autorităţi publice, instituţii publice sau oricărei alte persoane juridice ori dacă valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie este mai mare decât echivalentul în lei a 10.000 de euro;
Detalii: http://legeaz.net/oug-43-2002-dna/art-13-competenta-parchetului-national-anticoruptie
obiectiva a zis
L 78/2000 NU este aplicabila in acest caz…ce avocati au aceste inculpate ? adormiti ??? uite unde stateau marile corupte !!! de aceea merge atat de bine acest sistem…toate sunt facaturi, inscenari si show uri…….
obiectiva a zis
si,…in acest dosar se aplica NCPP ??? nu trebuia sa ajunga INTAI pe la judecatorul de drepturi si libertati ?? caci au trecut 3 luni de la intrarea in vigoare a NCP si NCPP…….
H2SO4 a zis
Mita, ploconul sau ,,micile atentii,,sunt recunoscute ca o practica frecventa in aceasta scoala. Se merge pe principiul : nici o diploma fara pesches, nici un absolvent fara ,,cotizatie,,. Justitia sa taie in carne vie si poate in acest fel vom stopa un fenomen pagubos atit pentru ,,absolvent,, dar mai ales pentru pacientul ce este obligat prin spitale sa scoata bani din buzunar si pentru un pahar cu apa.
obiectiva a zis
aici NU vorbim de fenomenul plagii din sistemul educational care a lovit , in general, sistemul social din RO, incepand din 1990…. si la fac. de medicina din IASI e o coruptie uriasa, si „medicii„ care ies din acea facultate sunt criminali cu diploma, ca se da spaga la greu…..acolo e de DNA….la ASTARASTOAE…. ci de STRICT acest caz…..NU se aplica L 78/2000, nici DNA nu este competent……..JUSTITIA se face in interesul aplicarii LEGII, nu in interesul PERSONAL al razbunarii…..oricum, acea eleva care s-a dus la DNA, s-a dus ori din RAZBUNARE, ori pusa de altcineva…..de la cls. I se da spaga la invatator…..
obiectiva a zis
eu cand comentez, ma bazez pe LEGE….nu pe vorbe goale, aruncate in vant…..daca este cineva MAI PRESUS DE LEGE…..sa spuna……PUBLIC…….OUG 43/2002, L 78/2000 art 1, art. 6 si art 3 lit a), NCPP si NCP – art 4 , art. 289 alin (2) art. 175 alin (2) .