Parchetul Judecătoriei Bacău ocupă un loc fruntaș într-un top al parchetelor cu cele mai multe dosare nesoluționate după doi ani de la sesizare. Inspecția Judiciară a dispus un control și a găsit principalii vinovați – polițiștii, acuzați de „lipsă de preocupare” și „atitudine pasivă”.
Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a dat publicității raportul controlului făcut spre finalul anului trecut la patru parchete din țară, printre care și Parchetul de pe lângă Judecătoriei Bacău, unde s-au constatat cele mai multe dosare rămase nesoluționate chiar după doi ani de la sesizare.
În august 2013, înainte de începerea controlului, Parchetul Judecătoriei Bacău avea nefinalizate 885 de dosare mai vechi de doi ani de la sesizare.
Inspectorii judiciari veniți în control au vrut să vadă din ce cauză sunt aceste întârzieri și dacă s-au luat măsuri pentru soluționarea dosarelor. Principalii vinovați găsiți de inspectorii judiciari au fost deficitul de personal, volumul mare de dosare și „pasivitatea” polițiștilor. În 2012, de exemplu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău avea prevăzute în schema de personal 17 posturi de procurori (2 de conducere și 15 de execuție), dar a funcționat în medie cu 13 – 14 procurori, cu tot cu cei din conducere. Situația nu s-a schimbat prea mult în 2013, când schema de personal s-a mărit doar cu un post de execuție. În același timp, s-a ajuns la concluzia că dosarele s-au întârziat și din cauza unui blocaj la nivelul Poliției Judiciare din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, care ar fi primit mai multe adrese de la conducerea Parchetului prin care se cerea finalizarea cercetărilor în cauzele înregistrate în anii 2007 – 2009. „Prim procurorul, în cursul anului 2012 și în luna mai 2013, în urma efectuării unui control la formațiunile de poliție care aveau cele mai numeroase dosare vechi sau cu volum mare de activitate, a sesizat conducerile formațiunilor cu privire la tergiversarea finalizării cercetărilor – se arată în raportul Inspecției Judiciare. De asemenea, pentru întârzieri în soluționarea acestor dosare au fost aplicate un număr de 5 amenzi judiciare organelor de cercetare penală. Alți 17 lucrători de poliție judiciară au fost atenționați.”
Vestea controlului i-a pus în mișcare pe polițiști și procurori
Amenzile și controlul anunțat au redus la jumătate dosarele nefinalizate, după cum reiese din raportul Inspecției Judiciare: „Din cele 885 cauze mai vechi de doi ani de la sesizare existente pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, la data de 28 august 2013, au fost soluționate, până la data începerii controlului un număr de 467 astfel de cauze. La data începerii controlului existau în lucru la procurori un număr de 110 dosare din această categorie, iar la poliție 308 dosare. (…) În majoritatea lor, cauzele verificate au relevat lipsa de preocupare a lucrătorilor de poliție pentru efectuarea ritmică și într-un termen rezonabil a actelor de cercetare ce se impuneau, situație constatată îndeosebi în activitatea Inspectoratului de Poliție al Județului Bacău – Serviciul de Investigare a Fraudelor. Cele mai multe dosare vechi, lăsate în nelucrare se regăsesc la subcomisarul (…), care inițial a fost sancționat cu amendă judiciară, iar ulterior, datorită aceleiași atitudini pasive în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a fost deferit comisiei de cercetare disciplinară.”
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, inspector principal Narcisa Butnaru, a evitat să comenteze aceste deficiențe reclamate de Inspecția Judiciară.
Un nou control la Parchetul Judecătoriei se va face peste șase luni. În paralel, este anunțat și un control tematic dispus de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.
Lasă un răspuns