Startul pentru proiectul cu finanțare europeană destinat managementului locurilor de parcare din Bacău s-a dat în Cracovia (Polonia). „În perioada 9 – 11 aprilie a avut loc, în Polonia, deschiderea acestui proiect, din care face parte și municipiul Bacău – a declarat Liviu Scarlat, directorul Agenției de Dezvoltare Locală (ADL) Bacău și manager de proiect. Rolul Bacăului în acest proiect este de a învăța din bunele practici de la nivel european în gestionarea locurilor de parcare”.
Începând cu luna martie 2014, municipiului Bacău a devenit partener al proiectului, finanțat prin Programul Energie Inteligentă pentru Europa – „PUSH & PULL – Parking management and incentives as successful and proven strategies for energy-efficient urban transport” – (Managementul locurilor de parcare și implementarea unor strategii de succes pentru creșterea eficienței energetice în transportul urban). Bugetul total al municipiului Bacău în cadrul acestui proiect este de 25.034 euro, din care finanțarea comunitară acoperă 74% din valoarea eligibilă, respectiv 18.525 euro, iar contribuția proprie este de 6.509 euro. Partenerii europeni sunt AsciAustrian Mobility Research (FMG-AMOR) (Austria), orașul Cracovia (Polonia), Universitatea din Lund (Suedia), Universitatea Erasmus Rotterdam (Olanda), DIFU – Institutul German de Afaceri Urbane – IGAU (Germania), Administrația Parcărilor din Tarragona (Spania), Institutul de Planificare Urbană din Slovenia, Consiliul Local Nottingham (Anglia), orașul Gent (Belgia), Asociația pentru Tranziție Urbană (România), orașul Örebro (Suedia), Asociația Zona Metropolitană Iași (România), EPOMM – Platforma Europeană a Managementului Mobilității (PEMM) (instituție europeană), Asociația Europeană a Parcărilor – EPA (Germania).
„Proiectul are ca scop îmbunătățirea mobilității din orașele europene prin intermediul managementului spațiului de parcare – a mai explicat Liviu Scarlat. Se adresează autorităților locale și le ajută pe acestea în implementarea măsurilor de management pentru spațiile de parcare. Aceste activități pot fi împărțite în patru mari domenii de acțiune, iar orașele participante pot alege unul dintre cele patru domenii de acțiune în care doresc să se implice: managementul locurilor de parcare stradale, spațiile de parcare la locul de muncă, parcare și plimbare, parcarea rezidențială”.
Municipiul Bacău intenționează să realizeze un studiu în ceea ce privește și îmbunătățirea managementului pistelor de biciclete. În cadrul acestui domeniu de acțiune, orașul partener trebuie să implementeze schimbări pentru parcarea stradală, de exemplu modificări ale taxelor, ale intervalului orar sau ale mărimii zonei controlate. În același timp, ar trebui să implementeze câteva măsuri privind managementul mobilității (informații despre și promovarea alternativelor pentru condus, împreună cu informații despre motivele pentru care s-a recurs la acest management al spațiilor de parcare), pentru a face măsurile pentru managementul parcărilor acceptabile și de succes. De exemplu, introducerea parcărilor cu plată (timp limitat), extinderea zonelor de parcare cu plată/controlată, creșterea taxelor de parcare și în același timp implementarea unui nou transport public, care să fie mai atractiv.
Proiectul are o durată de trei ani. Implementarea măsurilor privind parcarea ar trebui să înceapă în primele 18 luni de proiect (martie 2014 – august 2015). „Acest proiect are o însemnătate deosebită pentru noi – a precizat managerul de proiect. Transportul urban și gestionarea locurilor de parcare sunt subiecte mereu actuale pe agenda cetățeanului”.
Lasă un răspuns