Românii vor beneficia de un nou set de măsuri pentru reducerea efectelor crizei financiare, în valoare totală de 545 milioane euro, destinaţi noilor linii pentru şase domenii majore de intervenţie, a precizat vineri ministrul Muncii, Marian Sârbu.
‘Acest nou set de măsuri va permite românilor să beneficieze de un acces mai uşor la cursurile de calificare, la creşterea competenţelor dobândite în ţările în care au lucrat, la diminuarea şomajului, la creşterea disponibilităţii pe piaţa muncii a grupurilor defavorizate’, a spus ministrul Marian Sârbu.
Autoritatea de management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a lansat vineri şase domenii majore de intervenţie pentru cereri de propuneri de proiecte strategice finanţate din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Suma totală alocată pentru cele şase linii de finanţare este de 545 milioane euro, din care 85 la sută, respectiv 463,25 milioane euro vin de la Uniunea Europeană, prin fonduri social-european, şi 15 la sută, respectiv 81,75 milioane euro, reprezintă contribuţia naţională din bugetul de stat. Termenul limită de depunere a cererilor şi proiectelor este 19 iunie 2009, după care se va începe evaluarea proiectelor.
Conform ministrului Marian Sârbu, Ministerul Muncii estimează că va avea circa 120 de programe finanţate.
‘Sperăm ca astăzi 10.000 de persoane să poată beneficia de cursuri de calificări profesionale, circa 20.000 de persoane inactive din sectorul rural să poată avea o ocupaţie, 16.000 de şomeri să fie incluşi în cursuri de calificare şi până la 20.000 de persoane care aparţin grupurilor vulnerabile să poată avea acces la o viaţă mai bună’, a precizat Marian Sârbu.
Proiectele strategice vor avea o valoare cuprinsă între 500.000 euro (minimum) şi cinci milioane euro (maximum) şi o perioadă de implementare cuprinsă între şase luni şi maximum trei ani.
Conform ministrului Marian Sârbu, 50 de milioane euro vor fi destinaţi pentru asigurarea calificării prin direcţia ‘Calitate în formarea profesională continuă’. De altfel, ministrul a precizat că, în prezent, oferta de cursuri de calificare este destul de redusă, fiind dificil ca managerii să găsească forţă de muncă calificată corespunzător.
În contextul în care mulţi muncitori s-au reîntors în România, Ministerul Muncii consideră necesară sprijinirea acestora pentru a-şi echivala competenţele dobândite în ţările Uniunii Europene în care au lucrat. Astfel, pentru direcţia ‘Calificarea – o şansă pentru viitor’ se va aloca o sumă totală de 125 de milioane euro. De asemenea, 50 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru programele privind ‘Competenţe pentru competitivitate’.
Pentru proiectele vizând ‘Integrarea pe piaţa muncii’ se va aloca o sumă totală de 70 milioane euro.
120 de milioane euro sunt pregătiţi pentru finanţarea proiectelor ‘Mediul rural – oportunităţi de ocupare’. Operaţiunile propuse în această direcţie vizează persoanele implicate în agricultura de subzistenţă, care vor fi implicate în programe de educaţie şi formare profesională.
Pentru direcţia ‘Pentru o viaţă mai bună’ se va aloca o sumă totală de 125 milioane euro. Această direcţie urmăreşte dezvoltarea economiei sociale şi face referire la persoanele din grupurile vulnerabile, precum persoanele de etnie romă, persoane cu dizabilităţi, copii în situaţie de risc, persoane aflate în detenţie, persoane fără adăpost, dependente de droguri şi de alcool, bolnavi mintal, victime ale violenţei în familie, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială.
În vederea obţinerii unor rezultate cu impact sporit la nivel naţional, regional sau local, fondul social european va sprijini aplicarea principiului parteneriatului între toţi actorii socio-economici, precum autorităţi de stat, patronate, sindicate, asociaţii profesionale. AGERPRES
Lasă un răspuns