Adunarea generala a actionarilor Societatii de Investitii Financiare Moldova, din Bacau, statutara la cel de-al doilea termen, de simbata, 25 aprilie, a aprobat, cu majoritate de voturi, rapoartele privind activitatea economico-financiara pe anul 2008 si bugetul de venituri si cheltuieli, precum si programul de activitate pe anul 2009. De asemenea, actionarii au ales noul consiliu de administratie. Imediat dupa incheierea adunarii, presedintele director general al SIF Moldova, Costel Ceocea, a avut amabilitatea sa ne vorbeasca despre rezultatele lucrarilor adunarii.
– Alegerea noului consiliu de administratie a fost, domnule presedinte, poate cel mai asteptat dintre rezultatele lucrarilor adunarii de simbata. Care a fost acesta?
– La a doua convocare a adunarii generale au fost luate in discutie toate problemele inscrise pe ordinea de zi. Bineinteles ca raportul Consiliului de Administratiei si propunerile acestuia cu privire la bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul viitor, strategia pentru viitorul mandat al Consiliului de Administratie si, implicit, alegerea CA, au constituit punctele forte de pe ordinea de zi. In urma deliberarilor si a optiunilor actionarilor prezenti a fost ales si noul CA, pentru un mandat de patru ani. Dat fiind obligatiile institutionale de asigurare a raportarilor, precum si de primire a avizelor de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru administratorii nou alesi, mebrii CA actuali isi vor continua activitatea pina la obtinerea acestor avize, urmind ca, ulterior, sa ia decizii cu privire la stabilirea modalitatii concrete de delegare de competente catre organe din CA, sa-si aleaga conducatorii efectivi. Ceea ce este foarte important pentru administratori, dar mai ales pentru actionari, este ca am definit, impreuna cu acestia, strategia pentru mandatul care urmeaza a fi indeplinit de actualul CA si ca o parte dintre membrii vechiului CA s-au regasit intre optiunile acestora, astfel incit experienta acumulata de ei, imbinata cu capacitatea si, mai ales, calitatile profesionale ale celorlalti membri nou alesi sa se constituie intr-un argument pentru actionari, ca ceea ce s-a stabilit in adunare, ca strategie, ca obiective, vor fi duse la indeplinire.
Majoritatea membrilor CA ramin pe functii
– Sinteti unul dintre cei realesi in noul consiliu. Cine sint colegii dumneavoastra, dupa alegeri?
– Noii membri sint Alexandru Matei, care in prezent este vicepresedinte, Claudiu Doros, acum membru in Comitetul de Directie, Dumitru Bontas, care a fost membru in CA, Iosefina Morosan, fost membru in CA in mai multe legislaturi si care vine, acum, din invatamint, Elena Andrei, pe care au recomandat-o calitatile profesionale, cu experienta in piata de capital si de consultanta financiara, si Emilian Badica, cu o experienta deosebita in piata de capital, inclusiv ca salariat al SIF Moldova pentru reprezentanta Bucuresti. Sint citeva completari, fata de formula veche, care speram sa aduca ceva nou din mesajul actionarilor, asa cum este perceput el de cei care lucreaza direct in piata – fac referire la cei trei noi membri si la un anumit nivel academic pe care doi dintre membrii CA, Dumitru Bontas si Iosefina Morosanu, il pot aduce ca expertiza asupra deciziilor noastre, mai ales in acest context in care strategiile, revizuirea acestora, se vor constitui in prioritati ale noastre, in raport cu solicitarile actionarilor.
– Cind vor fi stabilite responsabilitatile noilor membri ai CA?
– Dupa primirea avizelor de la CNVM, CA, potrivit prevederilor actului consitutiv al societatii, isi va alege un presedinte si un vicepresedinte. De asemenea, CA poate delega unele dintre atributiile sale unui comitet de directie, asa cum a lucrat si pina acum si cum si-a validat o anumita maniera de management si de administrare a politicilor sale, in raport cu activele detinute. Dar, este o decizie ulterioara. Asteptam avizele de la CNVM, sa fim in deplina legalitate.
Strategii dupa noua realitate a pietei de capital
– Vorbeati de strategii noi sau de schimbarea strategiilor, in functie de noile realitati ale pietei.
– Trebuie sa avem in vedere situatia conjuncturala, care a dus la deprecieri serioase ale activelor noastre si care ne obliga la revizuirea permanenta a acestei strategii si implementarea indeosebi a recomandarilor actionarilor, asa cum ele sint tot mai des prezente in piata, care vizeaza, pe de o parte si in marea lor majoritate, imbunatatirea activitatii si a comunicarii cu actionarii.
– Au fost opozitii serioase la propunerile CA in Adunarea generala, ca in alti ani?
– Nu, desi piata a fost foarte agitata in ultima perioada pe unele teme legate de pragul de detinere de actiuni, care este de numai 1% din capitalul social, de limitele de detineri, de concertarea detinerilor de actiuni. In sala adunarii au fost si reprezentanti ai unor actionari care, implicit, nu au putut sa-si exercite dreptul de vot decit limitat, pentru ca asupra lor exista prezumtia ca ar actiona concertat. Nu am avut opozitii la adoptarea rezolutiilor si toate au fost adoptate cu majoritate, prin vot direct sau prin corespondenta. Am vrea sa credem ca aceasta liniste nu ascunde nimic rau pentru societate si pentru actionari si credem ca efortul pe care l-am facut, de a imbunatati comunicarea cu actionarii, poate a fost argumentul care i-a determinat, pe unii care ar fi putut ridica unele probleme, sa le solutioneze in adunarea generala. Sintem convinsi ca instiutiile pietei de capital trebuie sa faca mai mult pentru a ridica premizele unor decizii si interpretari si sa asigure cadrul care sa ne permita noua, institutiilor financiare si principalilor actori din piata sa stam la aceeasi masa si sa evaluam pasii legali pentru revizuirea eventuala a unor decizii care nu mai tin cont de realitatea pietei.
ion a zis
ceocea baiete, ai vorbit ca sa nu adormi….
am adormit noi in schimb, la asa un limbaj asta da, de lemn..de nuc…
ce strategii ?? par la ceas…fostule UTC-ist
vin ai nostri, pleaca ai nostri !!!
mi-e scirba