• capacitatea celor trei centre de reabilitare și recuperare din județ a fost depășită, fiind internate aici peste 500 de persoane • alți 63 de handicapați așteaptă de peste un an să fie internați
Persoanele cu handicap neuropsihic din județul Bacău nu mai au locuri în centrele de profil. Cei care au în familie astfel de persoane duc o viață plină de chinuri și uneori chiar amenințată, deoarece stările bolnavilor sînt cîteodată imprevizibile. Dacă un bătrîn sănătos poate fi îngrijit, iar internarea lui reprezintă un adevărat act de samavolnicie din partea copiilor, internarea persoanelor bolnave psihic este necesară. Ele urmează în căminele de specialitate terapii și medicație supravegheată de specialiști în vederea reabilitării și recuperării. În familie, un program fix și strict nu poate fi realizat decît cu eforturi foarte mari. Chiar în centrele de specialitate, de cele mai multe ori, se poate realiza o reabilitare parțială, astfel încît bolnavul să poată fi scos din starea în care este, dar o recuperare integrală este aproape imposibilă.
În județul Bacău sînt trei centre de recuperare și reabilitare neuropsihică, în care sînt internate peste 500 de persoane. Toate sînt ocupate, unele chiar peste capacitate. La Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) Bacău sînt depuse alte 63 de cereri prin care se solicită internarea într-un astfel de centru. Cele mai vechi dosare sînt depuse de peste un an, dar se pare că viitorul nu le va aduce vreun loc bolnavilor cu pricina. „Internarea într-un centru de recuperare și reabilitare se face în funcție de ordinea depunerii. Există însă și cazuri excepționale, cînd persoanele care au un comportament turbulent și îi pun în pericol pe cei care îi îngrijesc, au prioritate”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, inspector șef la ISTPH Bacău.
Centrul de Reabilitare și Recuperare Ungureni are o capacitate de 150 de locuri și sînt internați 151 de bolnavi. Căminul din Vermești este dat în funcțiune anul trecut, iar camerele nu permit decît introducerea a două paturi. Așa că numărul de locuri este fix: 75 de paturi, toate ocupate. Situația cea mai dramatică se înregistrează la centrul de la Răcăciuni – Gîșteni. Aici, capacitatea este de 326 de locuri, dar în acest moment sînt internate 388 de persoane. Pentru cei 62 de bolnavi în plus, ISTPH Bacău a dispus ca pentru unele camere care erau întrebuințate în alte scopuri anexe să se schimbe destinația și să fie reamenajate și ocupate de persoane cu handicap neuropsihic. Chiar dacă aici s-au făcut și suplimentări de paturi în camere, fiecare bolnav are patul lui, nefiind obligat să-și împartă somnul cu altcineva. La Răcăciuni există în lucru și un alt corp de clădire, cu bani de la bugetul local, dar pentru a cărui finalizare mai trebuie șase miliarde de lei. Fundația Betania și-a dat concursul în finalizarea acetui corp de clădire și se pare că în scurt timp vor fi noi locuri pentru bolnavii care așteaptă.
În general, persoanele cu handicap neuropsihic sînt mai tinere, media de vîrstă fiind în jur de 45 de ani. Așa că varianta decesului unei persoane deja internate nu reprezintă o alternativă rapidă pentru ocuparea unui loc în centru.
Pentru a rezolva această problemă, conducerea ISTPH Bacău dorește ca persoanele cu handicap care au fost reabilitate să poată fi plasate în familiile din care provin. Returnarea se va face pe baza unui angajament prin care familia se obligă să aplice tratamentul impus de medicul specialist și să-i asigure o atmosferă propice. Dar acest proect al instituției care are în grijă persoanele cu handicap s-a lovit de reticiența familiilor care nu mai vor nebunii pe cap. „Sînt însă și cazuri, ce-i drept foarte rare, în care familia vine și depune dosarul cu cererea pentru un loc în centru, dar cînd îi vine rîndul și trebuie să interneze bolnavul, renunță la loc”, ne-a mai spus Rodica Pădureanu.
Pentru aceste persoane și pentru familiile lor chinurile vor continua, deoarece în fața numărului mare de bolnavi neuropsihic care solicită un loc de internare ISTPH este neputincios. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns