Ideea a prins contur prin munca voluntară a 70 de studenți. În două săptămâni, vor reprezenta România la Versailles (Franța), la cea mai importantă competiție internațională de arhitectură solară și tehnologii integrate.
O echipă multidisciplinară, tânără și talentată, de studenți arhitecți, ingineri și comunicatori din Capitală a promovat, în municipiul Bacău, o campanie de educare – „Împreună pentru un viitor mai verde!”-, menită să pună în mișcare mintea elevilor români cu privire la viitorul sustenabil al României. EfdeN este a doua echipă din România care ne va reprezenta cu succes țara la Versailles (Franța), în cadrul celei mai importante competiții de arhitectură solară și tehnologii integrate la nivel mondial, Solar Decathlon Europe.
Pentru ediția din acest an a competiției, EFdeN vine cu un concept inedit. Concret, grupul a proiectat o casă solară destinată mediului urban, eficientă din punct de vedere energetic, inteligentă și sustenabilă. Ce înseamnă acest lucru? Un an și jumătate de proiectare, 70 de studenți voluntari, din care 15 băcăuani, 80.000 de ore de muncă și doar două săptămâni până la competiția de la Versailles. Casa nu are nevoie de nicio sursă de combustibil sau de energie electrică și se alimentează din sistemul de panouri solare și fotovoltaice. Proiectul este considerat o inovație în domeniul eficienței energetice grație integrării în prototip a unei sere productive automatizate, dedicată conceptului de ”urban farming”. Introducerea serei în casă a durat mai bine de patru luni de zile. În periplul lor prin țară, miercuri și joi, pe 28 și 29 mai, două studente voluntare le-au vorbit elevilor de la Colegiul Național „Ferdinand I”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. „Le-am explicat ce înseamnă să fii arhitect, inginer, om de comunicare sau de marketing, de ce este extraordinară experiența de a fi voluntar și mai ales, cum își pot aduce ei contribuția din aceste profesii pentru a construi viitorul pe care ni-l dorim pentru România” – a adăugat Alexandra. La „Ferdinand I”, Alexandra, fostă elevă a colegiului, le-a explicat elevilor cum funcționează casa solară și de cât importantă este adoptarea unui stil de viață mai econom. Tinerii au vizionat filmulețe în care este prezentată munca echipei, despre concurs, și s-au arătat interesați de inovație, au glumit și au învățat lucruri noi despre ce presupune acest proiect, care a pornit de la o simplă idee, fără niciun sprijin financiar.
60.000 de euro – transportul casei solare până la Versailles
EFdeN este singura echipă din Europa de Est calificată în finală. Competiția are loc o dată la doi ani, iar România este la a doua participare, după ce, în 2012, alți studenți talentați din București au gândit o casă asemănătoare cu EFdeN, casa PRISPA, aflată astăzi chiar în Bacău, în comuna Mărgineni. Ea a fost scoasă la licitație și cumpărată, în august 2012, cu prețul de 45.000 de euro. „Proiectul ne învață un nou stil de viață accesibil, o poveste despre ce înseamnă un vis și cât de mult muncești până la împlinirea lui” – ne-a spus entuziasmată băcăuanca Alexandra Fulga, coordonator de comunicare la EFdeN. Punem foarte mult accent pe munca de echipă, unde fiecare persoană își găsește locul său. Întreg conceptul este unul revoluționar în mediul academic românesc”.
În două săptămâni, „casa viitorului” va concura la Versailles, alături de alte 19 case solare din 16 țări printre care SUA, Japonia, Mexic, Chile, Elveția, Spania, Germania, Elveția. Alexandra ne-a declarat că locuința solară nu va fi vândută, ci reasamblată, după finalizarea competiției, în Parcul Herăstrău din Capitală și ulterior transformată în centru de cercetare. „În primul an, casa va intra într-un proces de monitorizare, pentru a obține certificarea internațională de construcție sustenabilă, Living Building Challenge, pentru prima locuință solară nou construită din Europa” – a mai precizat aceasta. Acum, construcția poate fi admirată în parcarea Băneasa Shopping Center din Capitală. Concursul va dura 43 de zile, iar echipa va pleca pe 16 iunie și se va întoarce la sfârșitul lunii iulie.
Echipa este susținută de peste 80 de sponsori, care au contribuit, într-un an și jumătate, cu peste 700.000 de euro. Doar pentru transportul casei sunt necesari 60.000 de euro. În continuare, pentru ca întreaga echipă să fie prezentă la împlinirea visului colectiv, mai e nevoie de 40.000 de euro. Prototipul de casă solară va trebui prezentat în fața a peste 21.000 de vizitatori. Mai multe informații despre EFdeN și cum puteți susține acest proiect găsiți la adresa www.efden.org.
Lasă un răspuns