Eugen VERMAN
Cînd privești piața „de sus” îți zici, cu satisfacție, că totu-i bine și frumos și că va fi și mai bine. Cînd te apropii și cînd citești prețurile, mai că uiți că-i primăvară… Iar dacă ești unul dintre cei care vin zilnic și, asta, de ani de zile, la cumpărături, atunci chiar că îngheți de tot. Cert e că prețurile au luat-o razna, asta nu de ieri de azi, iar ceea ce ni se spune cu scăderea indicelui inflației e pură propagandă. Un amic, negustor de legume și fructe, îmi zice că, dacă vreau să compar prețurile la produsele de bază care se vînd la tarabe – „cam la vremea asta față de aceeași perioadă a anului trecut” – să nu fac altceva decît prețul de acum să-l împart la trei. „De circa trei ori au crescut prețurile față de anul trecut. Eu nu pot fi păcălit, că eu am vîndut și vînd și, uneori, cumpăr” – așa îmi mai spune amicul meu din piață care, în același timp, mă atenționează ca nu cumva să-i amintesc numele „că ăștia îmi fac de petrecanie, nu altceva”. Dar să n-o mai lungesc și să dau cîteva exemple, așa cum mi le-a „dictat” prietenul meu. Cartofii – anul trecut, pe timpul acesta, se vindeau cu 6.000 lei kilogramul, iar acum se vînd cu 10 – 12.000 lei. Aici îl corectez și-i zic, să nu mai audă cei care vînd cartofi, că prețul a crescut numai de două ori. Ceapa – anul trecut, se vindea cu 3.000 și, cea mai bună, cu 5.000 lei kilogramul, iar acum se vinde cu 15.000 lei kilogramul. Morcovul – cu 18 – 20.000 se vinde acum, în vreme ce, în anul trecut, costa 4 – 6.000 lei kilogramul. Fasolea se vindea cu 15 – 20.000 lei, iar acum costă în jur de 30.000 lei. Aici, iar îl corectez. Pătrunjelul și păstîrnacul au „explodat” de-a binelea: se vînd și cu 40 – 50.000 lei kilogramul, față de 10 – 20.000 lei anul trecut. Gata, nu mai continui cu exemplele, deși mi-am mai notat mălaiul, salata verde, făina. Toate s-au scumpit de-ți vine să amețești, vorba aceluiași amic.
Lasă un răspuns