Absolvenții de liceu din acest an, înscriși pentru susținerea Bacalaureatului sesiunea iunie-iulie 2014, au început, în mod oficial, examenul. Marți, 10 iunie, în prima zi de Bac, curțile liceelor fremătau la propriu, unii erau în așteptarea „confruntării” cu profesorii evaluatori, cei proaspăt ieșiți le întăreau moralul, cu foile în față unii repetau materiile parcurse – posibile subiecte, unii râdeau, alții bravau, per ansamblu o atmosferă dominată, dincolo de orice, de emoție.
Unii mai conștiincioși ca alții, candidații au început pregătirile pentru Bac încă de la debutul anului școlar sau, oricum, imediat după vacanța de iarnă, unii spunându-ne că și-au suspendat „în această perioadă” chiar și conturile de Facebook, alții au mai renunțat la ieșirile din week-end prin cluburi, o parte s-au dedicat lecturii, în special a autorilor din programă, iar o parte s-au concetrat mai mult pe „prega la Mate”.
Emoții mari pentru probele scrise
Mai mult decât pentru probele orale ale examenului care au debutat marți prin Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, candidații au emoții pentru probele scrise, cele din urmă fiind și cele care „cu adevărat” contează: pentru a promova examenul, nota minimă a fiecărei probe scrise în parte trebuie să fie cel puțin 5, dar media acestora trebuie să fie cel puțin 6. Emoțiile sunt însă, evidente, și la probele orale, ba mai mult, la ieșirea din evaluări a candidaților decât înainte. „Nu prea am emoții la oral – ne-a spus Alexandra de la Colegiul «Henri Coandă». Sper să reușesc să promovez examenul și să fac pe toată lumea mândră de mine. Cele mai mari emoții le am la Mate, dar sper că o să fie bine”.
La rândul lor, Mădălina, Andreea și Ioana, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, s-au arătat mai cu „teamă” pentru probele scrise, respectiv la Matematică și Limba și literatura română. Ieșite din evaluări, marți, Mădălina și Andreea ne-au povestit că s-au simțit invadate de emoții după ce au ieșit mai curând decât înainte. Nu a fost greu, ne-au mărturisit candidatele, totuși „nu poți fi lipsit total de emoții, fiind vorba despre un examen, nu neapărat al maturității, dar unul foarte important, în care este esențial să poți lega coerent două vorbe, așa, sub stăpânirea emoțiilor”. Ioana, care încă nu intrase în evaluare, ședea alături de colegele ei, aruncându-și câte o privire pe foile cu materia școlară. „Sincer – ne-a spus ea -, nu am emoții. Mai degrabă colegele mele care au ieșit îmi transmit această stare”.
Și la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău, curtea era într-o forfotă continuă, de la primele ore ale dimineții. „Am emoții, recunosc – a spus George -, dar nu chiar atât de mari. Așteptăm mai stresați proba la Mate, scris”. La polul opus, Adi ne-a mărturisit că nu are emoții. „Profesorii mi-au zis să am încredere în mine – ne-a zis Adi, înainte de a intra în evaluare. Mi-e, totuși, frică la proba scrisă la Limba și literatura română pentru că sunt multe opere și sunt conștient de posibilitatea de a-mi pica una pe care nu o știu chiar atât de bine. Nu-mi pun, însă, problema să trec, ci să iau Bacul cu notă cât mai mare, între 8 și 10”.
Situația a fost similară și-n alte centre de evaluare: greul începe abia cu probele scrise. Acestea vor avea loc în intervalul 30 iunie – 4 iulie, iar primele rezultate ale examenului vor fi afișate pe 7 iulie, până la ora 12, pentru ca în aceeași zi, în intervalul orar 12 – 16 să poată fi depuse eventualele contestații. Perioada 8 – 10 iulie este dedicată rezolvării acestora, iar vineri, 11 iulie, vor fi afișate rezultatele finale. Până la probele scrise însă, candidații trebuie să susțină probele orale, după Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, între 11-13 iunie urmând să fie evaluați elevii aparținând minorităților naționale la limba maternă, iar între 16 și 20 iunie, respectiv 23-27 iunie au loc Evaluarea competențelor digitale, respectiv Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Lasă un răspuns