Printr-o situație mai rar întâlnită, dar și hilară, au trecut soții Rață. El, primar în comuna Balcani, este dat în judecată de soția sa, după ce a încercat să o „execute” pentru că s-a plimbat prea mult cu mașina și a cheltuit bani fără să-și ceară voie. Pare o telenovelă, însă la mijloc sunt bani publici care ar fi fost cheltuiți nelegal de cadre didactice și din acest motiv primarul a trebuit să facă demersuri pentru executarea silită a soției (profesoară în comună) și a altor colegi de-ai ei de la școlile Balcani, Frumoasa și Schitu Frumoasa. De vină în tot acest conflict – spune primarul Vasile Rață – amuzat de situația ciudată, ar fi Curtea de Conturi, care a impus recuperarea prejudiciului de 12.185 lei. Intenționat sau nu, Primăria Balcani a făcut prea târziu apel și din acest motiv a pierdut procesul.
În vara anului trecut, cinci profesori, învățători și educatori din comuna Balcani, printre care și Iuliana Rață, soția edilului local, sprijiniți de Sindicatul Liber din Învățământ, au făcut, la Tribunal, contestație împotriva unei dispoziții date în 2010 de primarul din Balcani prin care s-a dispus recuperarea unui prejudiciu de 12.185 lei, sumă ce ar fi fost cheltuită nelegal pe deplasări fără documente justificative de către cele cinci cadre didactice. Prejudiciul a fost calculat de Curtea de Conturi, după auditul din 2010, care a considerat că plățile sunt nelegale. „Suma acordată în 2009 din credite bugetare personalului din învățământ reprezintă transportul cu auto proprietate personală, fără aprobarea prealabilă a ordonatorului de credite și fără a face dovada prin adrese sau faxuri din care să rezulte necesitatea și oportunitatea deplasărilor – arată Curtea de Conturi.
Ordinele de deplasare au fost semnate de directorul școlii și poartă ștampila școlilor Frumoasa, Balcani și Schitu Frumoasa, fără ca acestea să aibă personalitate juridică, iar directorii școlilor respective nu au calitate de ordonatori de credite care să dispună efectuarea deplasării și să angajeze decontarea cheltuielilor în numele Primăriei Balcani.”
Tribunalul, însă, le-a dat dreptate profesorilor și a anulat dispoziția primarului. „Conform Codului Muncii, reținerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă” – a motivat instanța. Or, Primăria Balcani nu a obținut o astfel de hotărâre împotriva salariaților prin care aceștia să fie obligați la plata sumelor primite necuvenit.
În mai 2014, Curtea de Apel a respins apelul primarului comunei Balcani pe motiv că acesta a fost făcut prea târziu. „A fost o situație hilară – recunoaște și primarul din Balcani, Vasile Rață – de care s-a făcut haz la acea vreme. Dar nu am avut ce face… Curtea de Conturi ne-a impus să recuperăm sumele și a trebuit să dau dispoziție. Dar, așa cum era de așteptat, am pierdut în instanță.”
Angelica a zis
Buna ziua ,pot adauga ca si Primarul nou de la Balcani ,pe nume Luca Vasile ,care nu de mult a ocupat postul de primar, a inceput sa demoleze casele batrinesti ,care sint mostenitori in urma decedatilo ,si sintem plecati in strainatate pentru o bucata de piine amara ,iar el pentru o suma de euro care le-a oferito alti ,care vor sa fie proprietate pe terenul care nu le apartin ,ne-au demolat casele parintilor Mei ,si le-au dat voie la alti sa construiasca vile . Iam cerut o explicatie pentru asta ,nu vres sa raspunda ,nu poate . Acest primar trebuie tras la răspundere penală nu civilă.,vrea să facă acte necesare pentru înscrierea în registrul de proprietate. Pe cît timp nu e corect . El ca primar nu e stăpân pe proprietatea altora. El abuzează de funcție . Un salut tuturor.