Asociaţia Refugiaţilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa a organizat o manifestare consacrată Zilei Mondiale a Refugiatului. Evenimentul a avut loc pe 20 iunie, la Casa de Cultură din Bacău.
Președintele executiv, Gheorghe Moruzea, a făcut o introducere privind însemnătatea acestei zile, mai ales pentru cei care în ciuda „articulaţiilor anchilozate” au fost prezenţi în sală, toţi fiind refugiaţi din teritoriile româneşti ocupate de URSS în urma dictatului Kremlinului din 26-28 iunie 1940.
Președintele de onoare, Ioan Seniuc, a amintit printre altele faptul că există „o anchilozare a instituţiilor statului”, care sunt răspunzătoare pentru aplicarea Legii nr. 290 /2003 privind cetăţenii români deposedaţi ca urmare a părăsirii forţate a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa.
Ana Zvolinschi a arătat că unii refugiaţi, totuşi, şi-au căpătat drepturile ce decurg din legea menţionată doar în urma faptului că au recurs la un executor judecătoresc.
Radu Dobâcă a menţionat paşii care trebuie făcuţi pentru acest demers.
În încheiere, scriitorul Doru Ciucescu a citit din creaţia proprie poezia „Cântec amar de Ziua Mondială a Refugiatului (Dedicaţie refugiaţilor români în urma dictatului Moscovei din 26-28 iunie 1940)”. (C.C.)
Lasă un răspuns