Suntem în 2014, „era” magazinelor de „vise” e deja „trecută”, consumul de droguri nu mai e de ceva vreme un secret și nici măcar o formă de manifestare exclusiv în rândul adolescenților, pentru că mulți dintre cei de „atunci” au devenit maturi între timp și sunt în continuare consumatori. Cu toate acestea negarea, aproape în mod agresiv, a acestei realități de către o mare parte a comunității, fie că e vorba de părinți, cadre didactice, specialiști chiar, simpli cetățeni, ori consumatori, continuă.
Și prin negare se manifestă încă acut lipsa asumării de responsabilitate a noastră, a tuturor, a fiecăruia în parte, dar împreună totodată, în ceea ce privește problema amintită. Se fac dezbateri, mese rotunde, simpli cetățeni cu factori de decizie se adună periodic pentru a vorbi aceleași și aceleași lucruri, pentru a continua să rămână, totuși, mult prea divizați în tabere adeverse. În tot acest timp, îmbucurător, cei care și-au asumat cu adevărat responsabilități și din acest punct de vedere, aproape discret, întreprind activități și implementează proiecte de succes. Iar despre succes, așa cum în cazul drogurilor poate fi el, adică relativ, pentru că riscul de recidivă nu va dispărea niciodată, vorbesc, în felul lor, consumatorii înșiși și familiile lor.
În luna ianuarie 2014, în Bacău avea să se lanseze în premieră pentru județ un proiect al unei organizații non-guvernamentale cu scopul clar de „combatere” a consumului de droguri în rândul unui grup mic, ce-i drept – dar ce start bun! – de adolescenți. Zilele trecute, acesta a fost, procedural vorbind, încheiat. Cu succes!
Este vorba despre proiectul de art-terapie „Dă culoare vieții tale”, derulat de Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale (APDP) Bacău cu finanțare de la Fundația pentru Comunitate și MOL România în cadrul Programului pentru Sănătatea Copiilor și implementat cu sprijinul Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Bacău și în parteneriat Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Bacău.
Un proiect nu doar unic în județul nostru, ci și inedit ca abordare, în cadrul căruia 15 adolescenți (15 – 18 ani) – elevi băcăuani consumatori de droguri au beneficiat, dincolo de consiliere de specialitate, de suport art-terapeutic participând la ateliere de creație – muzică, desen, pictură, teatru etc. – descoperindu-și astfel veleități neștiute care, toate, contribuie la dezvoltarea motivației intrinseci de a-și rezova problema, de a-și îmbunătăți starea emoțională, de a se cunoaște pe sine și a învăța să comunice. „Prin acest proiect, care cu siguranță va continua – a spus Carla Popa, reprezentantul APDP Bacău, manager de proiect -, prin intermediul terapiei din artă, beneficiarii noștri își recapătă încrederea în propria persoană, descoperind și înțelegând sensul lor în această lume. Orizontul lor de cunoaștere se dezvoltă odată cu descoperirea unui potențial de resurse neexploatate, talente neștiute, dar și modalități noi de a face față provocărilor vieții. Suntem conștienți – a mai spus Popa – că «vindecarea» poate fi un proces de lungă durată, fiind vorba de o afecțiune cu evoluție cronică și recăderi care apar după sau în timpul unui tratament finalizat cu «aparent» succes, dar dacă nu încerci, nu vei reuși niciodată”.
Despre toate aceste aspecte, dar și despre responsabilitatea comunității și a fiecăruia în parte în gestionarea problemei drogurilor, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai unor instituții publice, reprezentanți ai cultelor, jurnaliști au vorbit, mai bine zis au polemizat, în cadrul unei mese rotunde organizate la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău de către APDP Bacău și partenerii, cu ocazia finalizării „pe hârtie” a proiectului. Ulterior, pe scena teatrului, aflați într-o aceeași tabără a „asumării”, voluntari și 15 (foști) consumatori de droguri au vorbit despre succes. Despre regăsire, despre sensuri noi, despre realitate. Printr-un spectacol de muzică, teatru și dans nu atât impresionant cât, la superlativ, emoționant. Un spectacol numit „Visele se împlinesc în lumea reală”.
Lasă un răspuns