Candidații la examenul de Bacalaureat sesiunea de vară 2014 au trecut miercuri, 2 iulie, prin „proba de foc”, proba scrisă obligatorie a profilului, respectiv Matematică sau Istorie.
De departe considerate la debut de examen ca fiind cele mai „nasoale”, probele, cel puțin așa au spus candidații în mare parte, s-au dovedit a fi nu chiar așa, la ieșire. „A fost destul de ușor – ne-a spus George, de la Colegiul Național «Gheorghe Vrănceanu» – eu am dat la Mate și cred că oricine ar fi trebuit să rezolve subiectele. A fost un singur subpunct la unul dintre subiecte mai de dificultate peste medie, să zic, dar în general a fost ușor”. Aceeași părere au avut-o și colegii lui, notele pe care ei au estimat că le vor lua situându-se între 8 și 10.
Au existat, desigur, și mici nemulțumiri, dar nu neapărat legate atât de dificultatea subiectelor, cât de propria neatenție a unor candidați. „Mi-e ciudă pentru că, din neatenție, am greșit unde a fost mai ușor – ne-a zis Andreea. Probabil că voi lua între 8 și 8.50”.
Subiectele la Matematică au fost diferite pentru absolvenții de la profil real și tehnologic.
Pentru candidații de la profilul uman, subiectele, de asemenea, nu pare să fi creat mari probleme. „Pentru cei care au învățăt, cel puțin – ne-a mărturisit Nicoleta. N-au fost subiectele mele preferate, dar sper că voi lua peste 8”.
La Istorie, candidații au avut de realizat, printre altele, un eseu despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolul al XIV-lea – al XVIII-lea, subiect la care mulți au recunoscut că nu se așteptau. „A fost super bine – a zis Adi, de la Colegiul Național «Ferdinand I» -, dar asta se datorează și domnului profesor care, pe tot parcursul anilor de liceu, a stat cu ochii pe noi. Subiectele au fost ca o jucărie, mie personal mi s-a părut mai greu la Simulare. Ce-i drept, mulți nu ne așteptam la secolele XIV – XVIII, dar după ce am ieșit din examen și eu și colegii mei zicem că speranța de note mari este bună”.
Vineri, 4 iulie, candidații la Bacalaureat au de susținut ultima probă din examen, cea obligatorie a profilului și specializării, pe 7 iulie sunt așteptate primele rezultate, iar pe 11 iulie rezultatele finale, după contestații.
Pentru a promova examenul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă în parte, dar cel puțin nota 6 media probelor scrise. Cei care nu vor promova au ocazia să se înscrie pentru susținerea examenului la sesiunea din toamnă, înscrierile având loc în perioada 14 – 18 iulie, iar examenul propriu-zis între 18 și 29 august, cu afișarea rezultatelor finale după contestații pe 4 septembrie.
Lasă un răspuns