Repunerea în posesie a vechilor proprietari de păduri a lăsat în urmă un adevărat prăpăd, a fost concluzia silvicultorilor băcăuani, care au participat ieri la „Sărbătoarea sădirii arborelui”, manifestarea de vîrf din „Luna Pădurii”. Silvicultorii au marcat acest moment printr-un simpozion și printr-o expoziție de pictură, caricatură, grafică și sculptură. La manifestare au participat și elevi de la Colegiul Naținal „Ferdinand I” și „Vasile Alecsandri”, precum și de la Liceul de Artă, care au prezentat și un scurt program artistic.
Cifrele sînt mai mult decît relevante pentru concluzia catastrofală: din cele circa 21.000 de ha care s-au întors la vechii proprietari, cam 10% au fost rase, iar alte 15.000 de ha au fost exploatate irațional. Specialiștii spun că în practică protecția pădurii este încă neclară. Actualul Cod Silvic a reglementat mai degrabă modul de exploatare decît cel de regenerare. Totuși, există încercări de a pune la punct legislația, cu atît mai mult cu cît, pe raza județului, vor coexista cele două forme de proprietate, publică și privată.
Reprezentantul Regiei Naționale a Pădurilor, Ion Machedon, a subliniat faptul că există un proiect de sprijinire a proprietarilor preocupați de refacerea pădurilor. Acesta privește și furnizarea de material săditor și asistența tehnică.
După simpozion, cei prezenți s-au depalsat la Ocolul Silvic Fîntînele pentru sădirea simbolică a unor arbori. Plantarea s-a făcut într-un șantier de împăduriri din zonă. Silvicultorii au plantat cu ușurință puieții, dovadă a experienței. Directorul Direcției Silvice, Viorel Ghelasă, inginerul-șef George Brăiescu și ceilalți șefi de ocoale silvice au plantat rapid noile mlădițe. Altfel au stat lucrurile cu reprezentanții autorităților locale. Subprefectul Gabriel Vlase s-a achitat de sarcină onorabil, săpînd gropi și plantînd doi puieți, însă nu fără un oftat de oboseală. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns