Agentii economici interesati sa obtina o finantare nerabursabila prin programe de la bugetul de stat se pot inscrie, de astazi, 12 mai, online, pe site-ul www.mimmc.ro – a anuntat Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Bacau (OTIMMC). Timp de 5 zile, aplicatiile online vor putea fi accesate pina la concurenta sumei alocate pentru programe.
In functie de domeniul de activitate si de investitii – ne-a informat seful oficiului, Cristina Ghinda -, agentii economici au posibilitatea sa se inscrie in 6 programe:
1. Programul national pentru sustinerea accesului microîntreprinderilor si întreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta – 1,2 milioane de lei. Firmele care isi vor trimite angajatii la cursuri de formare profesionala sau vor accesa servicii de consultanta specializata vor primi inapoi 75% din valoarea cheltuielilor efectuate, in limita a 15.000 lei/beneficiar.
2. Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata – 7,3 milioane de lei. Agentii economici cu activitate in domeniul comertului sau al serviciilor de piata care si-au prevazut, pentru anul acesta, modernizarea activitatilor prin achizitia de utilaje noi, tehnica de calcul, aparate de marcat electronice fiscale, cintare electronice etc., vor putea primi inapoi pina la 60% din valoarea achizitiilor, in limita a 50.000 lei/beneficiar.
Finantare pentru mestesugari
3. Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului – 1,2 milioane de lei. Vor fi sustinute activitatile de mestesugarit si artizanat, printr-un program special destinat promovarii acestora. Vor fi decontate cheltuieli cu participarea la tirguri si expozitii (internationale, realizarea unor site-uri de promovare in limba romana si cel putin intr-o limba de circulatie internationala, achizitia de tehnica de calcul sau de utilaje necesare activitatii. Valoarea maxima nerambursabila care poate fi contractata este de 20.000 de lei de beneficiar.
4. Programul pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri în limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit – 3,2 milioane de lei. Firmele interesate sa recupereze impozitul in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit (uitlaje, echipamente de lucru etc., achitate si puse in functiune pina la 31 decembrie 2008), vor putea recupera 16%, in limita a 100.000 lei/beneficiar.
Sprijin pentru transferul afacerilor
5. Programul national pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rindul femeilor manager din sectorul IMM – 450.000 de lei. Programul va fi destinat special femeilor care vor sa-si dezvolte abilitatile manageriale si antreprenoriale, prin participarea gratuita la cursuri de dezvoltare profesionala.
6. Programul pentru sprijinirea transferului afacerilor – 200.000 de lei. Persoanele interesate vor putea accesa acest program in contextul asigurarii continuitatii ideilor si practicilor comerciale pentru mentinerea locurilor de munca si stimularea activitatilor economice. Astfel, vor fi sustinute integral cheltuielile cu privire la taxele si tarifele necesare realizarii transferului afacerilor.
„Sint eligibile – a mai spus Cristina Ghinda – societatile care au cel putin un an de la infiintare, au inregistrat profit in activitate, nu au datorii la bugetul de stat sau local, au capital integral privat si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. Ulterior inscrierilor, agentii economici care vor fi acceptati pentru finantare isi vor putea depune dosarele la sediul OTIMMC Bacau”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns