Parlamentarii Partidului National Liberal (PNL) sustin eliminarea contributiei de 20% ceruta populatiei pentru constituirea bugetului necesar reabilitarii termice a blocurilor, prin OUG care se afla în dezbaterea Parlamentului. „Amendamentele, care au fost preluate de la cei vizati, proprietari si reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, propun eliminarea procentului de 20 % pe care populatia ar trebui sa-l plateasca pentru izolarea termica a blocurilor si suportarea a 70% din valoarea lucrarilor din bugetul de stat, iar 30% din bugetele locale. De acest aspect s-a ocupat indeaproape colega mea, Diana Tusa, membru al Comisiei de industrii al Camerei”, a declarat deputatul PNL Tudor Chiuariu. Potrivit Ordonantei aflata în dezbatere în Parlament, banii pentru reabilitare sint suportati astfel: 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetele locale si 20% de la asociatiile de proprietari. El si colegii lui liberali considera ca este necesara si asigurarea dreptului asociatiei de proprietari de a participa la actele desfasurate de comisia de licitatie, cu scopul eliminarii posibilitatii unor licitatii cistigate de firme „care lucreaza prost si scump, dar rentabil pentru un partid sau altul”. „PNL propune ca programul national de reabilitare termica sa fie aprobat prin hotarire de guvern si nu prin ordin al ministrului, cum se prevede în prezent prin ordonanta emisa de Guvernul Boc. Se impune elaborarea unui normativ de costuri maximale ale reabilitarii, astfel încit aceasta actiune sa nu devina o alta afacere profitabila pentru creditorii din campania electorala”, a mai spus Tudor Chiuariu.
Plenul Senatului a adoptat, pe 1 aprilie, proiectul de lege privind cresterea performantei energetice pentru încalzire la blocurile de locuinte, construite dupa proiecte elaborate în perioada 1950-1990. Textul Guvernului prevede ca toate costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale.
Documentatia de proiectare va fi elaborata printr-un singur contract de servicii, atribuit printr-o procedura unica de achizitii publice, pentru pachete de blocuri de locuinte cu caracteristici similare. Potrivit proiectului, se vor izola termic peretii exteriori ai blocurilor de locuinte, se vor înlocui ferestrele si usile exterioare si se va asigura termo-hidroizolarea terasei ori a planseului peste ultimul nivel. Textul Guvernului a ajuns la Camera Deputatilor, care este for decizional.
Lasă un răspuns