Vrei să-ți faci o firmă? N-ai decât să umbli pe la vecini, să-ți semneze că sunt de acord cu sediul social la tine în apartament. Patru semnături: vecinul de sus, de sub tine și cei de pe palier. Centrală de apartament? Tot vecinii sunt chemați să fie de acord să ai confort în propria ta casă!
Aparent, viața la bloc depinde mult de semnăturile vecinilor, trebuie să fii precaut, să te porți frumos cu ei, eventual să-i ajuți la mutat mobila, să le zâmbești, să le duci gunoiul, să le înghiți manelele sau bumți-bumți. În cazul disperate, când chiar ai dedline pentru semnătură, poți să-i bați și covoarele, să fie omul mulțumit, să dea cu bățul pe formularul de la Registrul Comerțului ori E.On.
Paradoxal, semnătura vecinului nu are deloc importanță într-un caz special, pe care cu siguranță nu ți-l dorești. Să zicem că e de acord, semnează, ca primăria să facă reabilitarea termică a blocului. Să se facă izolație pe acoperiș, la subsol, pe casa scării, anvelopare pe exterior, să se schimbe țevăraia, să se pună la intrare o ușă ca lumea. Ei bine, exact semnătura asta e perisabilă, a dat-o el, da-i ca și cum n-a dat, nu e valabilă decât dacă… mai semnează o dată!
Reabilitarea termică a 13 blocuri din Bacău este blocată, de niște locatari care și-au făcut ilegal șarpante și „esteticul” mozaic pe pereții exteriori ai imobilelor. Da, chiar ei! Au semnat, inițial, acum nu mai vor. Partea pe care eu n-o pricep este de ce e nevoie să semneze din noi, de ce vechiul acord nu mai e valabil, și de ce nu se găsește ac de cojocul lor.
Să ne imaginăm cum ar fi dacă locatarii s-ar răzgândi, după ce au semnat, în alte cazuri: s-ar desființa firmele, și-ar dezinstala oamenii centralele de apartament, pentru că vecinii pur și simplu nu mai vor? Poate brevetăm „semnătura perisabilă”, să mergem la bancă, să zicem că ne-am răzgândit. Sau la firmele de telefonie, E.ON șamd. Să fie Marea Răzgândeală a Semnăturilor!
Lasă un răspuns