Camera de Comert si Industrie (CCI) Bacau a fost, joi, 14 mai, gazda celei de a doua reuniuni regionale, din Regiunea Nord-Est, pentru consultari in vedere realizarii Strategiei nationale de Export 2010 – 2014. reuniunea a fost organizata de Ministerul pentru IMM-uri, comert si Mediul de Afaceri, impreuna cu Camera de Comert si Industrie a Regiunii Nord-Est. La intilnirea cu reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor din regiune (Institutia prefectului Bacau, Consiliul judetean Bacau, camerele de comert Suceava si Botosani, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Patronatul Exportatorilor si Importatorilor, Patronatul Imm si Patronatul Industriasilor Bacau, Universitatea Bacau, Oficiul Teritorial al IMM si Cooperatiei – OTIMMC Bacau etc.) au venit Costin Lianu, directorul general al Directiei de promovare a exportului din minister, coordonatorul Strategiei Nationale de Export, Anton Said, director in Centrul International de Comert (ITC) Geneva, Sophie Krantz si Mihaela Sarbu, de la ITC, si consilierul ministerial Adriana Nica. Autoritatile judetului Bacau au fost reprezentate de subprefectul Claudiu Balan si de Raul Mihaila, consilier in Consiliul Judetean.
Elaborarea Strategiei Nationale de Export merge in paralel cu strategiile regionale in domeniu. Daca in luna aprilie, tot la Bacau, a fost luat primul puls al mediului de afaceri si al preocuparii autoritatilor pentrru dezvoltarea exporturilor in regiune, inclusiv prin distribuirea unor chestionare pe aceasta tema, joi reprezentantii ministeruilui si ai ITC au venit sa concretizeze unele concluzii. „Pina acum – a spus directorul general adjunct al CCI Bacau, Mihai Tulbure -, am primit 34 de chestionare, de la consiliile judetene Bacau, Iasi, Botosani, Namt, prefecturile Bacau, Botosani, Iasi si Suceava, de la OTIMMC Bacau si Iasi, de la camerele de comert si de la 21 de societati comerciale reprezentative din regiune, cu activitate de export”.
Regiunile – elementele cheie ale dezvoltarii
„Este un proiect pe care il sustinem foarte mult – a precizat Costin Lianu. Strategia Nationala de Export a Romaniei 2005 – 2009 a fost elaborata tot in parteneriat public-privat cu mediul de afaceri, prin Consiliul national de export. Roadele strategiei de export nationale au fost evidente, in ultima perioada, cu toata criza care a lovit exportatorii. Scaderea exporturilor, dupa declansarea crizei, a fost mai mica decit cresterea importurilor de dinainte de criza. Cresterea valorii adaugate in exporturi, schimbarea structurii acestora, diversificarea lor, sint si ele roade ale strategiei. Ca un paradox, a crescut exportul de produse agroalimentare. Sint tendinte pozitive, de care tinem cont, realizate de piata. Noi le orientam, le stimulam”. Consiliul national colaboreaza cu ITC pentru elaborarea strategiei, pe baza unei metodologii care se bazeaza pe parteneriatul publi-privat, pe care o masoara printr-un sistem consultativ cu mediul de afaceri. „Strategia la care lucram este pentru perioada 2010 – 2014, iar noi vrem sa tinem, acum, mai mult cont de dimensiunea regionala a dezvoltarii. Pentru ca sintem parte a UE si ne-am angajat intr-un proiect european. Dimensiunea regionala a dezvoltarii viitoare prinde teren foarte mult. Regiunile sint elementele cheie ale dezvoltarii. Regiunile Romaniei sint in competitie directa intre ele” – a mai spus Costin Lianu.
Nord-Est, ultima la export
Regiunea Nord-Est are o pondere scazuta in comertul exterior al Romaniei, cu o de sub 10% din total. Cele mai puternice sint, aici, Regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest. La nivelul anilor 2007 – 2008, la intensitatea exportului in Regiunea Nord-Est, judetele Bacau si Neamt se afla pe primele locuri, cu o ponedere de peste 1% din total, Bacau pe locul al 24-lea la nivel national, Neamt pe locul al 22-lea. Celelalte judete sint in ordinea: Iasi, Botosani, Vaslui, Suceava. In topul exportatorilor, cei din Regunea Nord-Est sint situati sub media nationala. La nivel de concentrari de firme (clustere), care dau mai multa forta unei regiuni, in regiune dominanta este industria textila. In alte regiuni sint concentrari in industria componentelor auto, in IT, procesarea metalelor etc. Au mai fost construite proiecte de strategie in regiunile Vest, Muntenia, Sud, Sud-Est si Nord-Est.
Lasă un răspuns