„Bă, îl arestăm pe Ghiță, bă!”, a urlat Vanghelie, primarul Sectorului 5, spre niște paparazzi ascunși curajos după geamul unei mașini.Dincolo de faptul că, până se schimbă garda de securiști – o dată la 20-30 de ani – nu-l arestează nimeni pe Sebastian Ghiță, merită un pic analizată amenințarea liderului PSD. Pe vremuri, politicienii nu se amenințau cu pușcăria, cel mult își dădeau la gioale, își schimbau din funcții protejații, le stricau afacerile, eventual se străduiau să le ruineze imaginea. Pușcărie? Neah!
Cum și când s-a ajuns aici, să se-amenințe politicienii între ei cu „bulăul”? DNA s-a înființat în vremurile imemoriale ale lui Adrian Năstase, la presiunea Occidentului, dar a stat de sanchi până acum aproape zece ani, când s-a dat liber la dosare, în epoca „Băsescu”. S-au adus oameni noi în sistem, nu neapărat tineri, că și Ponta era tânăr când lucra acoperit ca procuror, vârsta nu e o calitate în sine decât dacă este dublată de muncă, onestitate, spirit justițiar. Și oricum, procurorii adevărați nu se dau pe sticlă decât dacă au atribuții pentru asta. Liber la dosare, deci!
Inutil să mai trec în revistă numele de renume pe care le-a anchetat DNA (aici e și o mică nedreptate, că și celelalte parchete și-au făcut treaba tot mai bine, dar au un oarecare deficit de comunicare publică, nu și-au construit propriile canale spre mass-media), important este că Justiția a crescut în ochii opiniei publice. La asta au ajutat și câteva condamnări memorabile – de exemplu ale lui Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Corneliu Iacobov, Gigi Becali. Raportul MCV care urmează la iarnă va fi sigur unul extrem de încurajator, mai ales că performanța Justiției va fi aditivată cu mega-dosarul retrocedărilor, ce ține acum prim-planul, avându-l pe Viorel Hrebenciuc în frunte.
În subconștient, politicienii au conștientizat asta, dar, vorba aia, „în nemernicia lor”, au schimbat armele de luptă politică, nu se mai amenință ca mafioții vechi, ci cu pușcăria. Practic, se și imaginează fiecare călărind DNA și ordonând vendete personale, mai la stânga, mai la dreapta. În publicul civil, e aceeași atitudine, oamenii nu-și mai doresc schimbarea politicienilor, ci i-ar trimite direct la închisoare, dacă ar putea, în funcție doar de simpatiile și antipatiile personale. În sinea lor, și oamenilor simpli le-ar plăcea să pună căpăstru Justiției, practic asistăm la o talibanizare a opiniei publice.
De munca procurorilor nu profită doar politicienii, care își aruncă reciproc morcovul DNA. Prin metode inexplicabile, din dosarele nefinalizate apar în public frânturi de informații, care pot compromite anchete întregi. De ce? Pentru că și ziariștii, turceștii, mai mult sau mai puțin acoperiți, au intrat în hora politicienilor, amenință și ei cu dosare. Orice posesor de tastatură se visează dictând arestări spectaculoase și, desigur, are „favoriții” săi pentru pușcărie.
Politicienii, presa, opinia publică n-au înțeles nici acum rostul Justiției. DNA, procurorii, în general, și judecătorii au altă menire decât răzbunările unuia sau altuia. În momentul când ameninți pe cineva cu pușcăria arăți că nu dai doi bani pe libertatea Justiției și, dacă ai putea, i-ai pune zăbală.
Lasă un răspuns