Saptamina 5 – 9 mai a debutat cu aprecieri semnificative la nivelul indicilor Bursei de Valori, de 1,8% in cazul BET, 1,6% in cazul BET-C si 3,5% in cazul BET-FI. S-au dat, astfel, sperante investitorilor detinatori de actiuni, dar lucrurile au luat o alta intorsatura in zilele care au urmat. Sedintele de marti si miercuri au fost caracterizate de acalmie, iar joi si vineri a urmat un nou val de scadere puternica, cel mai afectat fiind indicele care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, care a pierdut 2,4% joi si 3,5% vineri, anulind astfel tot ce a cistigat luni. Nivelul de lichiditate a fost, insa, semnificativ mai mare decit in perioadele anterioare, media zilnica depasind 35,5 milioane de lei.
SIF-uri
SIF Transilvania (SIF3) conduce topul scaderilor, cu o variatie de aproape 5,9%. Cursul a scazut de la 1,53 de lei pe actiune la 1,44 de lei. Investitorii nu s-au bazat in aceasta perioada doar pe cistigul din variatia de curs. Eiau luat in calcul si cistigul din dividende si au luat in calcul si acest factor, care in cazul SIF3 a adus un venit brut de 0,0375 de lei pe actiune, care aduce variatia reala la minus 3,4%. Un exemplu interesant este cazul SIF Muntenia (SIF4), al carei curs s-a modificat in sens negativ cu peste 1,8%, insa, in termeni reali, daca adunam si valoarea dividendului de 0,07 lei pe actiune, se obtine un „profit” de aproape 2,5%.
Banci
Dividendele au salvat si societatile din sectorul bancar. Astfel, desi in termeni nominali BRD a inchis saptamina cu o depreciere de aproape 0,5%, cursul scazind de la 21,3 lei pe actiune, la 21,2 lei pe actiune, in termeni reali dividendul, in suma de 0,5921 de lei pe actiune a adus un cistig real de 2,3%. Si actionarii Erste Bank (EBS) au decis acordarea unui dividend brut de 0,75 de euro pe actiune, astfel ca s-a inregistrat o variatie reala de putin peste (A0,1%). In piata insa, cursul s-a mentinut la 170,0000 lei/actiune. Carpatica (BCC) a fost initiatoarea unei majorari de capital social in care s-au acordat 0,0793 actiuni gratuite la una detinuta, astfel ca, desi in piata cursul a stagnat la 0,2490 lei/actiune, in termeni reali acesta s-a apreciat cu aproape 7,1%.
Petrol
Petrom (SNP) a venit cu o veste buna la anuntarea rezultatelor pe trimestrul I 2008 — cifra de afaceri cu 35% mai mare, profit in crestere de 2,6 ori fata de perioada similara din 2007. Cu toate acestea, investitorii nu au parut
impresionati, cursul scazand in piata cu 0,6%, de la 0,4890 lei/actiune la 0,4860 lei/actiune. Daca luam in calcul si valoarea dividendului in suma de 0,0191 lei/actiune, obtinem totusi un castig real de 3,3%. E posibil ca asteptarile pozitive privimd profitul primul trimestru sa fi fost incluse in cresterea pretului din ultimele 2 luni, SNP fiind una din actiunile care au recuperat o mare parte din scaderea de la inceputul anului. Fata de ultima sedinta din 2007, SNP inregistreaza o
depreciere de numai 2,2%. (Petru DONE)
Lasă un răspuns