• intenția FSC de a-i face gospodari pe rromii din Izvoare se dovedește a fi mai greu de pus în practică decît s-a crezut la început • rromii din cartierele Izvoare și Vîntului din Bacău așteaptă, cu mîinile în buzunare, să vină cineva să le facă ceva curățenie prin bătătură
De la începutul acestei luni, Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacău și-a pus în gînd să îi facă gospodari pe băcăuanii de pe strada Vîntului și din cartierul Izvoare, precum și pe buhușenii din Colonia Bistriței. Prin programul „Cartiere mai bune”, demarat în parteneriat cu Fundația Rom-Star, primăriile din Bacău și Buhuși și alte cîteva instituții și asociații nonguvernamentale din cele două localități, FSC încearcă acum să îi convingă pe locatarii de aici să pună mîna pe mătură, pensulă și bidinea și să își facă un strop de curățenie prin fața casei. Mai precis, să își pună floricele în fața casei să își vopsească ușile și ferestrele și să își văruiască pereții caselor ajutați de către voluntari din cadrul FSC. Mai mult, prin acest program, locatarilor din aceste zone li se puneau la dispoziție, gratuit, var, vopsele, bidinele, pensule și tot ce mai este necesar pentru a face cît de cît locuibile locuințele de aici. Primii care s-au pus pe treabă au fost voluntarii FSC, care, cu pensula și găleata de var în mînă, au început de cîteva zile să meargă din casă în casă și să se apuce de văruit pereții caselor din cartierul Izvoare. Bucuroși că a venit cineva să le facă ceva curat prin bătătură, rromii s-au dat voioși deoparte și le-au deschis ușile larg volunatrilor de la FSC. Mai dificil a fost atunci cînd au aflat că voluntarii sînt veniți doar să îi sprijine, iar pentru a termina curățenia, mai trebuie să își suflece și ei mînecile și să pună și ei mîna pe treabă. În plus, locatarii din Izvoare nu pricepeau nici în ruptul capului de ce, dacă tot este gratis, nu au cum să ia și ei puțin var ca să îl comercializeze sau să îl ducă pe la rude sau pe la prieteni. „Ieri am făcut o inspecție în cartierul Izvoare pentru a vedea în ce stadiu se află lucrările de curățenia demarate în cadrul acestui program. Nu mică ne-a fost surpiza să vedem, însă, că în timp de Roxana Marin, coordonatorul acestui program, era plină de var și de vopsea din cap pînă în picioare, rromii din Izvoare stăteau cu mîinile în buzunar și așteptau să se termine de făcut curățenia. «Tu ești plătită să vii să îmi faci mie curat, așa că pune mîna și termină treaba!», o îndemnau ei pe Roxana Marin”, povestește Elena Șova Gîțu, directorul Serviciului Public de Asistență Socială din Bacău. La rîndul să, Gabriela Achihăi, președintele FSC Bacău, spune că, deocamdată, programul „Cartiere mai bune” este abia la început. „Abia în lunile de vară preconizăm ca proiectul să aibă o amploare mai mare. Dacă se va dovedi, însă, că va fi greu de colabrat cu aceste persoane va trebui să găsim alte metode în a-i convinge să se implice mai mult în îmbunătățirea condițiilor în care locuiesc”, este de părere Gabriela Achihăi.
Cunoscător al comportamentului membrilor aceste etnii, Paustin Bălan, președinetele Partidei Rromilor, nu s-a arătat deloc surprins de ceea ce se întîmplă acum în Izăvoare. „Pădure fără uscături nu există. Mai grav este că nepăsarea unor oameni poate să aducă o umbră asupra tuturor celor aflați în jurul lor”, spune Paustin Bălan. Chiar dacă progaramul „Cartiere mai bune” va fi dus la capăt pînă la toamnă, rămîne de văzut cît de mult vor reuși să și păstreze curățenia asistații social din Izvoare, renumiți pentru mizeria de care se înconjoară și pentru iuțeala cu care reușesc, în numai cîteva luni, să transforme într-o cocioabă orice imobil în care își găsesc adăpost. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns