Sustinerea proiectelor de dezvoltare finantate cu bani europeni sufera, in Regiunea Nord-Est, ca si in toata Romania, tocmai de lipsa surselor de finantare care ar trebui sa duca la implementarea proiectelor. Desi pare un paradox prin asocierea termenilor, afirmatia a fost sustinuta de directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, Constantin Apostol – prin exemplul dat de piata bancara, aproape integral privatizata la noi, care nu are, ca in tarile din care provin bancile mama, produse specifice sustinerii accesarii de fonduri de dezvoltare europene.
Prezent la o dezbatere pe teme economice in Bacau, organizata de postul de televiziune The Money Channel, Constantin Apostol a declarat ca, in momentul de fata, trebuie sa vedem ce se intimpla, de fapt, in contextul general, sud-est european si, apoi, in Romania in contextul crizei. Apoi, sa ajungem la principalii piloni sau la specificul romanesc. „Eu cred ca in primul rind ar trebui sa ne gindim ca in momentul de fata avem nevoie de o mare stabilitate – a spus directorul general al ADR Nord-Est. O a doua chestiune este legata de functionarea verigilor care inchid un lant. Vorbim foarte mult si spunem foarte frumos ca exista produse si tot felul de posibilitati, dar sa nu uitam ca Romania este de doi ani in campanie electorala. Iata, atunci, ca pilonii de incredere, de stabilitate, au mult de suferit. In acest context, nici principalele proiecte, care sint pe strategii date si, pina la urma, aprobate si insusite de decidentii din regiune si din tara, sint contestate si tot procesul este luat de la capat. Romania se confrunta cu lucrul nedus la capat. In conditiile in care este nevoie de infrastructura”.
Sistemul bancar functioneaza defectuos
Pentru o dezvoltare reala, am avea citeva oportunitati sa valorificam resursele de care diuspunem in regiune. Iar in Moldova principala resursa este omul, dar sint si citeva resurse materiale. prima oportunitate: banii europeni. „Toata lumea discuta de ei – spune Constantin Apostol -, dar ei comporta doua elemente de siguranta: proiecte tehnice viabile si o finantare adecvata. Nu o cofinantare, ci finantarea propriu-zisa. Acea tara pe care o aveam pina acum, ca Romania si, in speta Moldova, nu au proiecte, daca ne uitam pe statistici nu se mai sustine. Noi ne-am asumat aceasta responsabilitate, muncim de citiva ani, impreuna cu autoritatile locale, cu ceilalti participanti la aceste fonduri. Proiecte sint”. Unde sintem blocati acum? In a pune aceste proiecte in practica – a mai opinat directorul general al ADR Nord-Est. De ce? „Pentru ca sistemul bancar functioneaza defectuos – a conchis Constantin Apostol. Bancile care au pui in Romania, care au produse in Austria, in Germania, in Franta etc. au produse specifice pentru folosirea fondurilor europene. Dar nu vom regasi in Romania, pe ceea ce am privatizat, aceleasi produse. O a doua chestiune care este de rezolvat este legata de finantarea propriu-zisa, nu de acea cofinantare. Pentru ca autoritatile publice si ceilalti beneficiari se vor bloca din punct de vedere financiar. Vreau sa vad si eu o institutie bancara care da un credit pe un proiect, sa-si asume, alaturi de finantatorul european si de guvernul Romaniei, riscul ca acel proiect sa nu fie viabil”.
Prudenta si la CEC Bank
Prezenta la dezbatere, Mirela Iovu, vicepresedinte a CEC Bank, a tinut sa precizeze ca si politica de creditare a CEC Bank, una dintre cele doua banci romanesti cu capital de stat, presupune o anumita prudentialitate in acordarea finantarii, indiferent daca vorbim de cofinantarea proiectelor din fonduri europene. „Bineinteles ca e de preferat sa dam bani pentru proiecte, nu sa facem proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Este foarte important. In conditiile in care proiectul este viabil, iar garantia de a se genera surse de rambursare prin operarea acelui proiect, vin si banii” – a precizat Mirela Iovu.
Lasă un răspuns