– tot mai multi bacauani cauta solutii pentru a trece cu bine criza si sa isi diminueze la maxim cheltuielile – astfel au aparut meniuri de criza, conducatorii auto experimenteaza condusul pe liber, condicuta la magazine este la loc de cinste, iar sucurile in vitrinele frigorifice se tin la cald
Bacauanii cauta solutii pentru a trece cu bine de criza. Ingeniosi, ei au gasit tot felul de idei care sa nu le afecteze bugetul si, din contra, sa le diminueze cit mai mult cheltuielile. Pe linga clasica dramuire a banilor si renuntarea la anumite servicii, cum ar fi cele de telefonie, cablu, bacauanii s-au gindit sa faca economii si la alte capitole.
Condusul pe liber, o noua moda
O noua moda care a aparut in rindul conducatorilor auto este condusul pe liber. „Accelerez cind urc podul la Narcisa si apoi las masina pe liber si, daca am noroc si prind unda verde, pot sa ajung linistit pina la Tic Tac. Nu ma intereseaza ca sint claxonat. Si fac acest lucru mereu la condusul in oras. Se consuma mai putina benzina si chiar am observat ca pot circula cu aceeasi cantitate de benzina pe care o foloseam pina acum cu trei zile mai mult”, ne-a explicat Stefan Popa care este mecanismul condusului pe liber.
In vitrinele frigorifice se tin numai produsele congelabile
O alta moda a fost temeininc insusita de patronii magazinaselor de cartier. Astfel, daca vrei sa iti cumperi un suc sau bere rece ai slabe sanse sa gasesti. Bauturile sint tinute la temperatura camerei, iar in vitrinele frigorifice stau doar carnea, inghetata, strict produsele care trebuie pastrate congelate. „Este criza, ce sa facem. Facem reducere la factura la curent, ca si asa abia mai vindem ca lumea nu are bani. Sucul nu se strica si nici berea. Cine vrea le pune la rece acasa”, ne-a spus o vinzatoare. Comerciantii au devenit atenti si la condicuta cu datornici. Majoritatea dintre ei au diminuat plafonul in care oamenii se pot inscrie cu datoria, de frica sa nu fie trasi in teapa. „Mai mult de un milion, un milioan si jumatate nu dau. Mi-e frica sa nu ramin fara bani ca ii pun din buzunar. Lumea nu are bani. In plus dam mai mult produse alimentare, ulei, zahar, piine, nu mai dam pe datorie tigari, bere sau alte bauturi. Strict ce are nevoie omul”, ne-a mai spus vinzatoarea.
Meniuri de criza cu numele, pretul este acelasi
In Bacau au aparut si diferiti agenti economici care ofera asa zisele meniuri de criza. Sint doar cu numele insa, in speranta ca isi atrag clientii, deoarce preturile sint la fel ca inainte de criza.
Ghid de supravietuire
Autoritatile irlandeze au lansat recent un Ghid de supravietuire pe timp de criza. Conform acestuia, primul pas pe care trebuie sa-l faca o persoana este o evaluare financiara care sa dea o imagine clara a situatiei curente si sa identifice zonele in care trebuie facute schimbari. Pentru asta, luati o hirtie si un creion si treceti intr-un tabel veniturile si cheltuielile, creditele si conturile de economii. Urmatorul pas ar fi planificarea bugetului pentru cheltuielile zilnice.
Identificarea chetuielilor
Se face un alt tabel in care se trec cheltuielile obisnuite (mancare, rate, cheltuielile cu copiii, telefonul, benzina, electricitatea, asigurarile, TV, animale, etc.), cheltuielile ocazionale (haine, incaltaminte, doctor, cheltuieli pentru masina, transport, masa la locul de munca, etc.). Alte categorii sint reprezentate de cheltuielile cu timpul liber (distractii – filme sau concerte – restaurant, alcool si tutun, taxe de acces – sala de gimnastica, cursuri de dans, etc – CD-uri, carti, etc.), credite (pentru masina, nevoi personale, card de credit). O alta rubrica o reprezinta economiile – contul de economii, pensia suplimentara, economii pentru ocazii speciale sau vacante.
In mod normal, totalul cheltuielilor ar trebui sa fie mai mic decit suma veniturilor. In caz contrar trebuie sa se identifice zonele de cheltuieli care pot fi micsorate.
Revizuirea bugetului
Dupa ce s-a facut evaluarea financiara, se trece la revizuirea planului de buget. Primul sfat este renuntarea la produsele de lux si la cheltuielile neesentiale – haine, reviste, disctractii. Irlandezii sint sfatuiti sa economiseasca inlocuind prinzul la restaurant cu un pachetel de acasa. De asemenea, renuntarea la folosirea cardurilor de credit este o idee ce trebuie luata in considerare. „Ramineti acasa pentru a rezista tentatiei de a cheltui, comparati preturile, daca se poate, renegociati creditele, extindeti perioada de plata, renegociati ratele” – se mai arata in Ghid. „Ginditi-va la un fond de urgenta pentru cheltuieli neprevazute, in valoare de circa trei salarii” – mai scrie in ghidul publicat de autoritatile irlandeze.
MBB a zis
„pot sa ajung linistit pina la Tic Tac. ”
Ce vrã-jea-lã!
criza a zis
Solutia de criza este una singura, sa plece Boc inn Comgo.Daca nu el atunci noi, cu totii.
Bila Neagra a zis
Solutii de criza ❓ Sa se foloseasca aceleasi solutii ca in cazul tranzitiei… 😳 Dau roade… 😆
Ridicol a zis
Dar oare londonezii cum reactioneaza la criza?????Exista si aici un specific national????!!!!!!
Dar oare oltenii cum reactioneaza?Poate faceti un material si despre asta :))
laura a zis
criza este peste tot in lume…important este ca nimeni nu pune in pericol viata altor persoane…….condusul pe liber ce idiotie,mergi pe jos daca nu iti permiti sa cumperi carburanti.
Gica Contra a zis
Mai trebuie taiata coada la matza ca intra frigul in casa ,reshapate prezervativele si refolosita hartia igienica! Sa nu uitam si de pus caramizi in rezervorul de apa de la WC ca sa consumam mai putina….
Hai ma, chiar in halul asta am ajuns??? OK, ma duc sa-mi fierb bocancii ca au o piele gustoasa….sa-ti lingi degetele, nu alta!