Sîmbătă, 26 aprilie
Pomenirea Sfîntului Mucenic Vasilie, episcopul Amasiei
Sfîntul Vasilie a fost mitropolit în Amasia, pe vremea împăratului Liciniu, la curtea căruia era o slujitoare foarte frumoasă Glafira, creștină cu credința. Liciniu s-a îndrăgostit de ea, dar Glafira, a fugit, împreună cu niște credincioși, departe de împărat. Pe drumul spre Armenia, Glafira a făcut un popas în cetatea Amasiei, unde i-a destăinuit episcopului Vasilie taina ei, rugîndu-l să nu spună nimănui nimic. Cînd creștinii din oraș au început să zidească o biserică, Glafira a dat mult aur Sfîntului Episcop, pentru cinstirea lui Hristos. Liciniu a aflat și a poruncită să fie aduși la el Vasilie și Glafira. Pe drum, slujnica împăratului a murit, iar dregătorul cetății nu l-a trimis decît pe Sfîntul Vasilie, împreună cu doi diaconi. Ajuns la Constantinopol, Sfîntul a fost închis într-o temniță, unde i s-a tăiat capul.
Duminică, 27 aprilie
Pomenirea Sfîntului Mucenic Simeon, episcopul Ierusalimului
Sfîntul Simeon a fost în ceata sfinților 70 de Apostoli. El a umblat prin cetăți și sate, învățînd și făcînd minuni. După omorîrea Sfîntului Iacov, episcopu Ierusalimului, de către evrei, fericitul Simeon a fost ales în locul aceluia. În anul 70, ascultînd de glasul Domnului care a profețit distrugerea Ierusalimului, Sfîntul Simeon, împreună cu ceilalți creștini din cetate, a plecat dincolo de oraș. Creștinii s-au întors în Ierusalimul dărîmat și au început a înflori din nou. Sfîntul Simeon a fost răstignit pe cruce sub Traian, împăratul romanilor.
Luni, 28 aprilie
Pomenirea Sfinților Apostoli Iason și Sosipatru
Sfîntul Apostol Iason era din Tars, cetatea de naștere a Sfîntului Apostol Pavel, iar Sfîntul Sosipatru era din Ahaia Greciei. Iason a fost pus episcop al cetății sale, iar Sosipatru a luat ocîrmuirea Bisericii din Iconia. Împreună au zidit în insula Cherchira, unde au zidit o biserică cu numele Sfîntului Mucenic Ștefan. Însă au fost pîrîți conducătorului acelei insule și au fost închiși într-o temniță, cu niște tîlhari, pe care i-au adus la sfînta credință. Cînd a venit la putere alt dregător, înștiințîndu-se că Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru sînt în temniță, a poruncit să fie aruncați într-o baie de smoală, cu pucioasă și ceară în clocot, de unde Sfinții au ieșit nevătămați. Atunci s-au înspăimîntat toți, încît și dregătorul a venit la credința în Hristos.
Marți, 29 aprilie
Pătimirea Sfinților nouă Mucenici, care au pătimit în Cizic
Cei nouă bărbați viteji, nemișcați în dreapta credință în timpul prigoanei din secolul IV, erau: Teognis, Ruf, Antipatru, Teostin, Artemas, Magnon, Teodot, Tavmasie și Filimon. Ei erau originari din locuri și țări diferite, însă s-au întîlnit la Cizic și l-au preamărit pe Hristos, fără să bage în seamă groaznicile chinuri. Văzînd aceasta, slujitorii păgini i-au prins cu sălbăticie, i-au legat și i-au dus la judecată înaintea dregătorului cetății. Apoi, au fost aruncați în temniță și chinuiți, ca să se lepede de Hristos și să jertfească idolilor. Lor li s-au tăiat capetele.
Sinaxar romano-catolic
Sîmbătă, 26 aprilie
Pomenirea Sfinților Anaclet și Marcelin
Sfîntul Anaclet a fost unul dintre succesorii Sfîntului Apostol Petru și a condus biserica Romei. Se pare că era de loc din Atena. Multă vreme, papa Marcelin a fost confundat cu papa Marcel I, însă Marcelin a condus Biserica în două perioade 295 și 304-305, înaintea acestuia. Despre el nu se știe altceva decît că a fost înmormîntat în cimitirul Priscilei, lîngă Sfîntul martir Crescențian. Marcelin a luat cîrma corabiei lui Petru tocmai în focul marii prigoane începută de Dioclețian în anul 303.
Duminică, 27 aprilie
Pomenirea Sfintei Zita
Zita s-a născut în anul 1218 într-un cătun, dintr-o familie de țărani săraci. La 12 ani, Zita a fost angajată într-o familie din orașul Lucca. Totodeauna atentă și supusă, a cerut un singur favor de la stăpîna casei: să fie liberă să meargă în fiecare zi la Sfînta Liturghie. Deși nu era decît o simplă servitoare, a ajuns să fie considerată ca o regină, mai ales după ce stăpînii, convinși de corectitudinea și priceperea ei, i-au încredințat conducerea întregii gospodării casnice. După moartea ei, în 1272, contemporanii din toate treptele sociale i-au venerat amintirea cu pietate, considerînd-o o adevărată sfîntă. Cultul său a fost aprobat în mod oficial de papa Inocențiu al XII-lea, în 1696, iar papa Pius al XII-lea, a declarat-o patroană a persoanelor de serviciu.
Luni, 28 aprilie
Pomenirea Sfîntului Petru Chanel
Petru Chanel s-a născut în Franța, în1803. La de 12 ani, a început să se pregătească pentru a intra la seminar și, la 24 de ani, a fost sfințit preot. Împreună cu alți preoți a format „Societatea Sfintei Maria” și a plecat misionar în Oceania, unde, timp de patru ani, a reușit să se apropie de locuitorii acelei lumi. El a fost beatificat la 17 noiembrie 1889, fiind declarat patron al Oceaniei.
Marți, 29 aprilie
Pomenirea Sfintei Ecaterina de Siena, patroana Italiei
Sfînta Ecaterina de Siena s-a născut la 25 martie 1347, la vîrsta de șapte ani s-a obligat cu jurămînt să nu cunoască altă iubire decît a lui Hristos. Deși părinții au încercat să o determine să se căsătorească, ea a refuzat. Timp de trei ani a dus o viață aspră, a muncit ca servitoare, și-a impus posturi îndelungate, s-a învățat să doarmă puțin și să se roage fără încetare. După trei ani, tatăl său s-a resemnat și a lăsat-o să-și urmeze calea. Ea a cerut să fie primită în rîndul Ordinului al III-lea Dominican. S-a ocupat de reeducarea fetelor decăzute, s-a apropiat de muribunzi și i-a pregătit pentru moarte. Eroismul Ecaterniei a ajuns în culme în timpul ciumei din 1374, cînd a refuzat să părăsească orașul, și a îngrijit de ciumați. Cînd flagelul a încetat , cetățenii i-au răsplătit jertfele cu insinuări răutăcioase. Deși a nu știa să scrie, a dictat zeci de scrisori și o carte „Dialog despre Providența Divină”, volum ce l-a determinat pe Papa Paul al VI-lea, în 1970, să o declare pe Sfînta Ecaterina de Siena „Învățător al Bisericii”. În 1939, a fost proclamată patroana Italiei, împreună cu Sfîntul Francisc de Assisi. (C. Gh.)
Lasă un răspuns