Presedintele PSD, Mircea Geoana i-a cerut ministrului Ilie Sarbu, duminica, 31 mai, la o întilnire cu agricultorii din judetul Suceava, sa puna în aplicare un plan strategic pe termen mediu pentru dezvoltarea sectorului rural, pentru ca toate resursele financiare „sa vina într-o logica integrata, pentru dezvoltarea satului românesc”. Presedintele PSD ori nu stie ori a uitat ca ministrul a elaborat, de curind, o asemenea strategie, dar pe care producatorii agricoli o gasesc inaplicabila. „Strategia” ministrului a facut, in luna mai, obiectul unei dezbateri in Camera Deputatilor, odata cu prezentarea si dezbaterea motiunii simple „Agricultura si dezvoltarea rurala spre dezastru”, initiata de 62 de deputati din Grupul parlamentar al PNL.
„Am intrat de la inceputul primaverii în posesia unui document al Ministerului Agriculturii pe care scria «Strategia agricola si rurala» – ne-a declarat presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL, deputatul bacauan Mihai Banu. Era doar o insiruire de documente puse intr-un dosar. Or, strategia inseamna calea pe care o arata un strateg celui cu care lucreaza. Nu e o insiruire de cifre, o simpla analiza economica. Daca as fi dat acel document, care are 200 de file pe suport de hirtie, unui student din anul intii de la o facultate in care se fac studii de strategie, n-ar fi putut sa inteleaga cum un ministru în functie poate pune în circuit un asemenea document”. La dezbaterea din Parlament, Mihai Banu i-a amintit ministrului obiectivele fundamentale ale politicii agricole: competitivitatea, dezvoltarea, rolul primordial al agromediului în dezvoltarea durabila a spatiului rural, gestionarea durabila a terenurilor agricole si forestiere si calitatea vietii. „O reforma profunda a administratiei agricole, centrale si locale, nu presupune doar schimbarea stapinilor si înlocuirea firmelor. Domnul ministru vrea sa mute o serie de instituti de la minister la consiliile judetene. Aceasta presupune, întii, o Camera agricola foarte puternica” – a mai spus Mihai Banu.
Sa folosim obiectivele politicii agricole comunitare
Liberalii cred ca doua tipuri de agricultura se preteaza spatiului rural românesc. E vorba de agricultura din zona de ses si de cimpie, în care putem dezvolta ferme care sa aiba minim 200 de ha de teren si putem exploata cele 6 milioane de hectare de teren, pe care le avem, cu maxim 20.000 de fermieri, si de agricultura din zona de deal si de munte, unde putem sa ne folosim de al doilea obiectiv al politicii agricole comunitare europene, cel legat de rolul primordial al agromediului în dezvoltarea durabila. Trebuie sa punem în valoare trei mari programe: modernizarea sistemului de irigatii, investitii în perdele de protectie a culturilor agricole si investitii în comasari de terenuri agricole. „Avem, insa – a precizat deputatul bacauan -, nevoie de trei miliarde de euro. Numai asa putem ajunge la cele 6 – 7 mii de kilograme de cereale la hectar. Ministrul s-a suparat ca l-am facut incopetent, dar daca nu exista nici un document scris din care sa vedem ca are o viziune de ansamblu asupra sistemului, asupra organizatiei pe care o conduce, noi ce sa credem?”.
Ne ajungea Agentia Sapard
La momente de criza ne trebuie manageri de criza. Care sa fie creator, inovator, sa poata misca sistemul. „Ministrul Ilie Sarbu nu a demonstrat decit un singur lucru: ca este un foarte bun imitator. Adica, ministrul din 2009 îl imita foarte bine pe Ilie Sârbu din 2001 – 2004. El a creat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), desi, conform Regulamentului Comisiei Europene, România nu era obligata sa faca a doua agentie. Aveam una singura, bine creata, cu ceva experienta, Agentia Sapard. Era simplu, Regulamentul 1.782 spune foarte clar aceasta. Lucram bine, dar acum tot ministrul acuza vechea guvernare ca APIA nu reuseste sa faca platile la timp” – a opinat Mihai Banu. O singura baza de date informatizata la nivelul României, cum are APIA, este o mare greseala. România nu-i Lituania sau Slovenia. Trebuia lucrat pe structura Agentiei Sapard, cu 8 baze de date centralizate. Cadea o baza, erau celelalte – sustin liberalii.
„Printr-o strategie agricola facuta stiintific, puteam atenua efectele crizei si puteam pregati un program postcriza, pentru ca agricultura, spatiul rural este virgin din punct de vedere al dezvoltarii economice. Asta trebuie sa întelegem. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu e un loc în care lumea învata, ca la scoala. Acolo trebuie sa ajunga oameni gata învatati. Iar eu ii asigur de tot sprijinul atunci cind va fi nevoie sa lucram împreuna o strategie adevarata a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale” – a mai spus deputatul bacauan.
Lasă un răspuns