UPDATE. În urmă cu puțin timp, judecătorii de la Tribunalul Bacău au anunțat sentința. În primul rând, celor doi inculpați li s-au aplicat prevederile noului Cod de Procedură Penală, care le este mai favorabil, după cum au considerat judecătorii. Pentru Mihai-Daniel Bociar și Viorel-Adrian Ferendino, a fost schimbată încadrerea juridică, din trei, într-o singură infracțiune de trafic de influență în formă continuată.
Mihai-Daniel Bociar a fost condamnat la pedeapsa de 4 (patru) ani de închisoare, cu executare în condiţii de detenţie.
Viorel-Adrian Ferendino a fost condamnat la pedeapsa de 3 (trei) ani de închisoare, cu suspendare. Instanța a stabilit și un termen de supraveghere de 4 ani.
De asemenea, a fost respinsă cererea lui Viorel Rusu, denunțător și parte civilă în dosar, de obligare a afaceriștilor la plata sumei de 50.000 de euro.
Cei doi inculpați pot face apel, în termen de 10 zile.
Doi oameni de afaceri din Galați au fost judecați într-un dosar întocmit în ianuarie 2014 de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău. Mihai Daniel Bociar, administrator al SC ERG TERMROM SA Galați, și Viorel Adrian Ferendino, director în cadrul SC ERG TERMROM SA Galați, sunt acuzați de trei infracțiuni de trafic de influență.
Potrivit procurorilor DNA, Compania Regională de Apă Bacău a organizat, în 2012, o licitaţie pentru atribuirea contractului de lucrări „Reabilitarea Staţiei de tratare apă Cărăboaia”, în urma căreia, în aprilie 2013, a fost desemnată câştigătoare asocierea formată din Erg Termrom SA Galaţi, Conextrust SA Bacău şi Amici SA Bacău. Ambele firme din Bacău, Conextrust şi Amici SA, sunt controlate de omul de afaceri Viorel Rusu.
Valoarea contractului era de 16,9 milioane de lei. O altă firmă, Coral SRL Tulcea, a contestat procedura, dar plângerea a fost respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi Coral SRL s-a adresat instanţei. Curtea de Apel Bacău a menţinut decizia CNSC. Ulterior însă, Viorel Rusu i-a denunţat la DNA pe administratorii Erg Termrom Galaţi, acuzându-i că i-ar fi cerut 10.000 de euro, respectiv 15.000 de euro, urmând ca şi ei să adauge sume identice, pentru a obţine câştig de cauză la CNSC şi la Curtea de Apel Bacău.
„După soluţionarea favorabilă a contestaţiei la nivelul CNSC, având în vedere ca firma perdantă a formulat plângere la Curtea de Apel Bacău, inculpaţii Bociar Mihai Daniel şi Ferendino Viorel Adrian au pretins şi primit de la acelaşi denunţător suma de 15.000 euro, pretinzând ca au influenţă asupra magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea respingerii plângerii”, se spune în rechizitoriul prin care DNA i-a trimis în judecată pe cei doi.
Conform aceluiași rechizitoriu, cei doi afaceriști din Galați i-ar fi pretins comisioane lui Viorel Rusu, partenerul lor de business, pentru a fi derulat contractul. Conform procurorilor, începând din octombrie 2013, Bociar şi Ferendino i-au spus lui Rusu că cei din conducerea conducerea Companiei Regionale de Apă Bacău, cu care au încheiat contractul, le-au pretins un procent de 7% din valoarea contractului, aceasta fiind condiţia pentru derularea contractului.
Cei doi au solicitat şi au primit de la Viorel Rusu o primă tranşă de 25.000 de euro, iar ulterior, în decembrie 2013, suma de 70.000 de euro, susţinând că decidenţii din cadrul companiei au solicitat toată suma stabilită iniţial, înainte de începerea executării lucrărilor şi nu la încasare. „La data de 16 ianuarie 2014, Bociar şi Ferendino au primit de la denunţător 88.000 lei şi 575 euro, în scopul sus menţionat”, se spune în rechizitoriul procurorilor DNA.
Afaceriștii din Galați s-au declarat în instanță nevinovați și au susținut că Viorel Rusu i-a denunțat ca să-i îndepărteze din afacere. Procesul pe fond s-a încheiat în iulie 2015, instanța a rămas în pronunțare, astăzi este programată anunțarea sentinței.
Lasă un răspuns