Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a solicitat Directiei de control a Ministerului Turismului, printr-o scrisoare oficiala, elaborarea de norme legislative care sa prevada sanctiuni pentru cei ce organizeaza tururi fara a detine o licenta de turism. In judetul Bacau exista circa 45 de agentii de turism, dintre care efectiv operative sint aproximativ 20. Aici nu exista agentii de turism nelicentiate, insa transportaorii si organizatorii de excursii la negru fura din aceasta piata circa o treime. Agentii de turism spun ca acest fenomen este cunoscut de multi ani, dar cel mai mult se simte acum, la vreme de criza economica.
Agentiile de turism sint singurele entitati comerciale care au dreptul sa creeze si sa vinda pachete turistice – se arata intr-un comunicat al ANAT. Ele reprezinta unitati comerciale care ofera si vind servicii turistice asigurate de prestatorii directi (hoteluri, restaurante, unitati de transport, de tratament etc.), în baza unor contracte sau conventii. Agentiile de turism comercializeaza, de regula, pachete de servicii care grupeaza, în acelasi program, servicii oferite de mai multi prestatori si se ocupa de publicitatea acestora, în scopul realizarii unui profit. Dar, exista alte entitati comerciale care efectueaza activitai specifice agentiilor de turism fara a avea licenta. „Este ca si cum cineva s-ar pretinde avocat sau medic fara sa aiba studii – spun oamenii de afaceri din turism. Agentiile de turism revinzatoare membre ANAT îsi manifesta indignarea fata de cei ce se ocupa cu un asemenea tip de turism si solicita organelor abilitate sa ia masuri pentru îndreptarea acestei situatii”. ANAT a propus, astfel, obligativitatea prezentarii, la granita, a unei copii de pe licenta, alaturi de atestatul de ghid al însotitorului, copii ale contractelor cu agentia partenera sau cu hotelurile, pentru a justifica existenta unor servicii sigure la destinatie.
„Excursiile” scolare – primele in topul negru
Primii in topul negru al evazionistilor sint organizatorii de excursii scolare si transportatorii de care se folosesc. „Este o concurenta neloiala foarte puternica – spune vicepresedintele ANAT Nord-Est, Dumitru Nanescu, directorul general al turoperatorului bacauan Inter-Tour si vicepresedintele Patronatului bacauan de turism. Fata de anii trecuti, la noi solicitarile au scazut cu cel putin 30 la suta si nu datorita crizei economice, ci a concurentei neloiale. La noi, toate agentiile de turism membre ale ANAT nu au o astfel de activitate. Noi avem personal angajat, la care trebuie sa asiguram salarii, dar avem si alte cheltuieli specifice. Platim toate taxele si impozitele, inclusiv pentru clasificarile de care avem nevoie, ca agentii de turism si ca transportatori. Noi aveam, pina acum, autocarele ocupate zi de zi, dar acum numai o data la trei zile”. Evazionistii nu platesc TVA, de exemplu, plus alte taxe si impozite. Astfel, tarifele lor pot fi mai mici decit ale agentilor de turism. „Daca eu cer zece milioane pe un transport, un evazioniust cere numai sapte, dar nu elibereaza nici un fel de documente – precizeaza Dumitru Nanescu. Asa fac ei asa-zisele excursii, dar care nu sint decit transbordari de colo pina colo, de foarte multe ori, insa, in intelegere cu profesorii, care se erijeaza in conducatori de grup si ghizi. In realitate, nimeni nu stie cit s-a incasat, cit s-a platit”.
Calatorii supuse riscurilor majore
Daca apelezi la serviciile unui transportator nelicentiat nu ai niciodata garantii pentru siguranta transportului, mai ales cind e vorba de copii, dar nici pentru respecatarea unui trseu, cu vizitarea unor obiective turistice, asa cum este o excursie clasica. Agentul de turism acorda, insa, asigurari si pentru persoane si pentru bagaje, au asigurari pentru autocare, RCA-uri si Casco. Si soferii lor sint clasificati si testati si au atestate profesionale. „Cei mai multi evazionisti – spune vicepresedintele ANAT Nord-Est – sint din zona celor care fac transporturi la negru sau fara licenta, din Bacau in comunele limitrofe sau in judet sau care fac transporturi interjudetene, care au, sub o forma sau alta, cu mijloace de transport nedeclarate si nelicentiate. In foarte multe situatii si neclasificate, care nu au trecut prin controlul ARR-ului sau a RAR-ului, a organelor abilitate. Noi ca agentii de turism, nu avem dreptul sa efectuam transporturi turistice decit cu mijloace de transport clasificate de autoritatile romane. De asemenea, nu putem lucra fara licenta de turism”. Si transportul de persoane se efectueaza tot pe baza de licenta, pentru trasee care se obtin pe baza de licitatii. ANAT cere sa fie verificati toti cei care fac operatiuni in teritoriu, coordonat si cu Autoritatea Rutiera Romana.
Lasă un răspuns