UPDATE 2: La finalul consultărilor de azi, președintele Klaus Iohannis a făcut declarații:
„- Am terminat prima rundă de consultări. De data aceasta consultările au avut un specific aparte, pentru că au participat reprezentanţi ai societăţii civile.
– Această ultimă întâlnire a fost una foarte bună. Oamenii au venit cu idei, cu concepte gândite, abordări, care pentru mine, în această etapă, sunt de un real folos. Voi prelua aceste idei şi le voi duce înspre partidele politice.
– Toţi aşteaptă să vină în faţă politicieni noi, care nu au avut nimic de a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal.
– Am primit invitaţia de a merge în piaţă şi le-am spus că voi merge, dar voi merge fără să anunţ înainte.
– Toată lumea a înţeles că este mai mult decât o schimbare de guvern. Toată lumea aşteaptă mai multă curăţenie, mai multă seriozitate, mai multe soluţii.
– Am constatat că nimeni nu a venit cu o propunere de prim-ministru, ceea ce este o noutate în politica românească. Nu au venit cu idei fixe, toţi au venit cu deschidere spre soluţii care sunt aşteptate, dar şi dorite.
– O singură rundă de consultări, de data aceasta, nu este suficientă, pentru că situaţia este una specială. A veni cu un nume este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem este să ne înţelegem asupra unei abordări.
– Concluzia mea este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu un nume de prim-ministru.
– Indiferent de cum vom merge mai departe, este clar că trebuie să ne aplecăm asupra unui program minimal. Ce trebuie făcut în perioada următoare: guvernul, spitalele, bugetul. Acest lucru trebuie discutat cu partidele politice.
– Sper ca la sfârşitul săptămânii viitoare să am o concluzie finală.”
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis continuă, vineri, consultările cu partidele pentru formarea noului Guvern, fiind aşteptate la Cotroceni UNPR şi ALDE, dar şi, în premieră, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai protestatarilor, care s-au putut înscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri.
Astfel, consultările vor continua vineri, începând cu ora 11.30, când la Palatul Cotroceni va sosi delegaţia UNPR. De la ora 12.30, urmează să discute cu preşedintele Iohannis şi reprezentanţii ALDE. Până în acest moment, nici UNPR şi nici ALDE nu au anunţat componenţa delegaţiilor.
Din declaraţiile publice, UNPR s-a arătat în favoarea continuării guvernării alături de PSD şi de ALDE, în actuala coaliţie, însă fără prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, însă copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmând că acestea ar „paraliza” instituţiile statului.
Joi, Klaus Iohannis a anunţat în cadrul unei declaraţii de presă că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentantivi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în stradă în ultimele două zile. Ulterior acestui anunţ public, Administraţia Prezidenţială a precizat şi modalitatea în care doritorii se pot înscrie pentru a ajunge la întâlnirea cu preşedintele. Potrivit unor surse oficiale, numărul participanţilor la această rundă suplimentară de consultări va fi de aproximativ 20.
Astfel, Preşedinţia a anunţat ca au fost invitate „coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior”. Mai mult, Klaus Iohannis „invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile”.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că l-a desemnat pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, drept premier interimar, după ce Victor Ponta şi-a depus, miercuri, mandatul, la presiunea străzii.
”Am acceptat demisia premierului Victor Ponta. Am decis astăzi să îl numesc în poziţia de premier interimar pe ministrul Sorin Cîmpeanu”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
Miercuri, după ce a anunţat depunerea mandatului de către cabinetul său, la presiunea străzii, Victor Ponta l-a propus pe ministrul Apărării Mircea Duşă pentru preluarea interimatului până la formarea unui nou guvern.
Potrivit Constituţiei, în cazul demisiei premierului preşedintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern.
Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, joi, începând cu ora 15.00, cu partidele parlamentare, pe care le-a invitat la consultări pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, primele chemate la Cotroceni fiind PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, în timp ce vineri are loc o a doua rundă de consultări.
Lupu Stanica a zis
Poate nu mai retin bine dar acesta nu este cel care propunea ca imigrantii sa fie cazati in caminele studentesti?
In afara de aceasta idee mareata nu stiu sa mai fi auzit de el.
Deci este bun de PM.
Ioana a zis
Nu pentru multa vreme!! Noroc ca inca un alogen va fi numit sa ne conduca ! La desteptaciunea nativa a romanilor va fi bun chiar Barna,tot a dovedit ca istoria romanilor trebuie spanzurata !!
SOFRONE a zis
N A AVUT PE CINE SA ALEAGA, CUM E MANDA ASA I SI TANDA.