– din cauza diferentei de curs valutar, World Machinery Work a pierdut, anul trecut, peste un milion de lei n fosta Masini Unelte a reusit, in schimb, sa scape de povara datoriilor restante la stat – 60 de muncitori au fost disponibilizati, in 2007, WMW facind, astfel, o economie de 50.000 de euro
Afacerile de anul trecut ale firmei World Machinery Work (fosta IMU) Bacau au fost de 23.541 mii lei (aproape sapte milioane de euro). Prin urmare, fata de anul precedent, in 2007, veniturile totale au inregistrat o scadere cu 10 procente. In perioada analizata, societatea nu a reusit sa-si acopere cheltuielile din veniturile realizate si a inregistrat o pierdere totala de peste trei milioane de lei. Situatia nu prea buna a fabricii de masini unelte este pusa pe seama lipsei lichiditatilor, fapt ce a influentat negativ asigurarea materiala, cu efecte directe asupra termenelor de executie si, implicit, a livrarii produselor. „Evolutia cursului de schimb al USD si euro a avut o influenta negativa semnificativa asupra profitabilitatii, in conditiile in care exportul reprezinta 90 la suta din cifra de afaceri”, sustine conducerea fabricii de masini unelte. Astfel, la finele anului 2007, societatea inregistreaza o piedere neta din diferente de curs valutar, in suma de 1,1 milioane de lei (350.000 euro). Interesant este ca, desi afacerile World Machinery Work au fost pe un trend negativ, administratorii fabricii au ales, in schimb, sa achite datoriile restante la bugetul de stat, platind integral suma de 4,4 milioane de lei (circa 1,3 miloane de euro) pe care o avea anul trecut.
World Machinery Work ataca piata Rusiei
Pentru a aduce firma pe linia rentabilizarii, conducerea World Machinery Work a decis sa dezvolte si mai mult exportul pe pietele din Asia (China si India), unde, de altfel, s-au inregistrat evolutii bune anul trecut. Masini Unelte este prezenta pe pietele din India, Turcia, China, SUA, Belgia-Olanda, Germania, Rusia si Italia. Totodata, WMW are in vedere si restructurarea personalului, in functie de programul de fabricatie. De altfel, anul trecut, numarul de personal a fost redus cu 60 de persoane (de la 357 la 297), estimindu-se o economie de cheltuieli pe an de circa 50.000 euro. O alta masura pe care uzina de masini unelte o va lua in acest an este valorificarea unor mijloace fixe disponibile, activitate care, anul trecut, a adus fostei IMU venituri de peste1,5 milioane de lei (circa 465.000 de euro). La sfirsitul anului trecut, in urma vinzarii unor terenuri, suprafata totala de teren aflata in proprietatea societatii a ajuns la 80.762.17 mp. Fosta IMU dispune de o hala in suprafata de 14.165 mp, care a fost dezafectata, utilajele mutindu-se intr-un alt spatiu de productie al fabricii. In prezent, World Machinery Work isi desfasoara activitatea in alte doua spatii, care insumeaza aproape30.000 mp. Fosta Masini Unelte este profilata pe proiectarea, producerea si comercializarea de masini unelte, agregate, utilaj tehnologic, unelte SDV-uri, bunuri de consum, piese de schimb, servicii si asistenta tehnica, efectuarea operatiunilor de comert exterior. Programul de fabricatie al World Machinery Work Bacau cuprinde in principal masini cu comanda numerica, de inalta tehnicitate (in proportie de peste 90 la suta). Principalii concurenti sunt firme de profil din Cehia, Spania, Italia care, au in general preturi mai mari decit cele practicate de World Machinery Work Bacau. Pe piata americana, un concurent puternic este firma TOS din Cehia datorita retelei de service bine dezvoltata si a calitatii bune a produselor. In ceea ce priveste masinile cu comanda numerica si automatizate, concurentii cei mai puternici sunt firmele japoneze si cele din Asia de Sud-Est, respectiv Coreea de Sud, care prin productivitate, standardul calitatii si, nu in ultimul rind, a preturilor, detin suprematia. Ultima raportare indica drept actionar majoritar al fostei IMU, cu 66,68 la suta din titluri, firma americana World Machinery Company, diferenta de actiuni apartinind SIF Moldova (cu un pachet de 21,3 la suta), iar restul altor actionari si AVAS.
Lasă un răspuns