UPDATE 2: Raluca Prună, înalt funcţionar la Comisia Europeană, este propunerea pentru Ministerul Justiţiei, nominalizarea ei fiind depusă la Parlament. Ea este audiată de parlamentarii din comisiile juridice, în condiţiile în care şedinţa Parlamentului pentru votul de încredere care ar urma să fie dat Cabinetului Cioloş a fost amânată.
UPDATE: Premierul desemnat Dacian Cioloș a făcut o nouă propunere pentru funcția de ministru al Justiției. Este vorba despre Mihai Selegean, fost director al Institutului Național al Magistraturii între anii 2004 și 2008. Propunerea a ajuns în această dimineață la Parlament, audierea în comisia de specialitate fiind programată la ora 9:00.
Premierul desemnat Dacian Cioloş anunţă, într-o postare pe Facebook, că a hotărât să retragă propunerea Cristinei Guseth pentru portofoliul Justiţiei, „pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern”
„Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu”, a scris Cioloş pe contul său de Facebook.
El a precizat că dimineaţă va înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere pentru acest minister.
Aceasta este a doua propunere de ministru retrasă de premierul desemnat. Duminică, la câteva ore după prezentarea listei Cabinetului, Andrei Baciu a fost retras de pe lista miniştrilor, în locul său fiind propus, pentru portofoliul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
Luni seară, în urma audierilor în comisiile parlamentare, Cristina Guseth a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei.
Printre audierile miniştrilor propuşi care au durat cel mai mult a fost şi cea a Cristinei Guseth. La audiere, la care au fost prezenţi 53 de parlamentari din şapte comisii de specialitate, Guseth a avut ezitări, în special la întrebările deputatei ALDE Steluţa Cătăniciu privind sistemul de imunităţi, iar senatorul PSD Șerban Nicolae a sfătuit-o să renunţe la nominalizare.
Şedinţa a fost marcată şi de o pauză pentru consultări cu uşile închise înainte de vot, cerută de vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica (PSD).
Guseth a obţinut 41 de voturi „pentru”, pe lângă şase voturi „împotrivă” şi şase abţineri.
După audiere, ea a recunoscut că s-a „blocat” la întrebările privind imunitatea, dar şi că i-a fost greu să le spună parlamentarilor că ei ar fi vizaţi de o revizuire a sistemului de imunităţi.
Ea a fost audiată de membrii comisiilor juridice, pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi pentru drepturile omului culte şi minorităţi din Camera Deputaţilor şi Senat şi de cei din Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizarea executării hotărârilor CEDO din Senat. (Mediafax)
uncas a zis
Penibil! Exista asociatia magistratilor,profesori de drept,dar se pare ca acestia nu sunt ,,TEHNOCRATII” doriti de multinationale si de papusarii sefi.
cineva a zis
era chiar culmea sa pui un „inginer” la Justitie.
pe acelasi principiu punem un jurist la Sanatate sau Economie….
astia nici acum nu au inteles cum functioneaza treburile…trebuie pusi oameni din doemniu….sau se fac ca nu inteleg!!!!