Tribunalul din Brasov a dat un nou termen in dosarul Rafo, in toate spetele judecate. Acesta este 18 iunie, iar hotarirea a fost pronuntata – sa cum va informam – saptamina trecuta. „In scopul finalizarii procedurii de reorganizare si pentru a scapa societatea de titulatura «Societate in insolventa», care ingreuneaza procedurile de obtinere a garantiei de stat, a contractarii creditului necesar modernizarilor si investitiilor, cumulat cu scurtarea perioadei de reintrare efectiva in parametrii de productie, administratorul special, administratorul judiciar, avocatii Rafo si partea de sindicat, care au sustinut administrativ, social si juridic Programul de Reorganizare, au fost pregatiti si hotariti sa sustina judecarea tuturor cauzelor nesolutionate, inclusiv noile contestatii depuse pentru termenul anterior” – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinoul, Ion Marian.
Primul apel in procesul de saptamina trecuta a fost pentru Rafinaria Darmanesti, conexat cu contestatia Rafo cu privire la cuantumul sumei care urmeaza a fi achitata de rafinaria din Onesti in baza analizei expertului financiar, care a fost depusa in termenul legal la tribunal. Avocatii solicita termen pentru studiul raportului de expertiza. Al doilea apel a fost pentru contestatiile inaintate de patru creditori, care in urma studierii Raportului administratorului special si a concluziilor administratorului judiciar cu privire la realizarea elementelor din Programul de Reorganizare cu solicitarea inchiderii lui considera ca Programul nu a fost realizat prin nesolutionarea contestatiilor creditorilor si solicita falimentul societatii. „Cei patru creditori sint Grupul Bivolaru – Farcas – Stancu – Anastasiu – Sraer si altii, grup care si-a primit drepturile financiare conform legii, dar, totusi, din motive care sigur sint sustinute de alte grupuri economice, doresc mentinerea in blocaj a rafinariei si deschiderea procedurii de faliment” – a explicat Marian.
Avocatii lui Tender amendati de doua ori
Grupul Tender – societatea Prospectiuni cer deschiderea procedurii de faliment sub diverse pretexte. Avocatii invoca o speta de neconstitutionalitate, aspect respins de judecator si in baza sustinerilor avocatilor Rafo care prezinta in instanta noua aspecte care au mai fost trimise Curtii Constitutionale cu rezolutie favorabila pentru Rafo. Avocatii grupului au cerut recuzarea judecatorului sindic, sedinta s-a suspendat, dar magistratii care au analizat solicitarea nu au acceptat recuzarea, iar avocatii au reinnoit cererea. Avocatii grupului au fost amendati pentru modul in care ss-au adresat judecatorului sindic cu 600 de lei, iar sedinta a fost din nou suspendata. „Dupa revenirea in sala cu hotararea celor trei magistrati de a nu se accepta recuzarea judecatorului sindic – a precizat Ion Marian -, avocatii au solicitat stenograma de sedinta, judecatorul sindic a respins
cererea, iar avocatii au staruit in recuzarea judecatorului sindic si a magistratilor care nu au acceptat aceasta. Avocatii au primit o noua amenda si au parasit sala de sedinta. Dar sedinta a continuat”.
Cine tergiverseaza procesul?
Tot sub motivatia nerealizarii Programului de Reorganizare, si companiile Glencore si Bedacom au solicitat, din nou, deschiderea procedurii de faliment, ca parte interesata in proces. Pentru buna administrare a cauzei, judecatorul sindic a dispus desigilarea unor dosare si formarea unui subdosar cu solicitarea „Daca Rafo poate face dovada publicarii celor doua rapoarte in Monitorul Oficial”. Rafo a facut aceasta dovada, iar avocatii ei au propus judecarea tuturor celor patru cauze, dovedind intentia celor patru acuzatori de tergiversare a finalizarii procesului si mentinerea in blocaj a rafinariei. Instanta a unit contestatiile si a dat cuvintul avocatilor de fond. „Cu privire la cererile anterioare de faliment depuse de Glencore, Tender, grupul Bivolaru – a mai spus liderul sindical -, judecatorul sindic a solicitat documente scrise. Cu privire la cererea E.ON, judecatorul a conexat cele doua dosare existente. E.ON nu a depus, la termenul de saptamina trecuta, cautiunea stabilita de judecatorul sindic. La termenul din 18 iunie, speram ca se va ramine strict pe pronuntari, inclusiv cu privire la Programul de Reorganizare”.
Lasă un răspuns